Dostupni linkovi

Kremlj: Ukrajinci će patiti ako im Zapad da avione


Portparol Kremlja Dmitri Peskov (Dmitry Peskov), 31.januar 2020. Foto: Reuters
Portparol Kremlja Dmitri Peskov (Dmitry Peskov), 31.januar 2020. Foto: Reuters

Kremlj je saopštio “da će Ukrajinci stradati” ako Velika Britanija ili druge zapadne zemlje isporuče borbene avione Kijevu, i dodao da će Moskva nastaviti sa vojnom kampanjom u Ukrajini bez obzira na oružje koje Zapad šalje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 9.februara da bi svaka isporuka naprednih borbenih aviona standarda NATO-a “donijela samo bol i patnju Ukrajincima”.

On je ocijenio da zemlje NATO-a preduzimaju direktniju ulogu u sukobu, prenosi Reuters.

"Ovo nije ništa drugo do sve veća uključenost Velike Britanije, Njemačke i Francuske u sukob između Rusije i Ukrajine", rekao je Peskov novinarima.

Tokom posjete Londonu 8.februara, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskiy) je pozvao Veliku Britaniju da pošalje napredne borbene avione u Kijev, kao dio sljedeće faze isporuke zapadnog oružja za pomoć ukrajinskim snagama.

Peskov je kazao da granica između indirektnog i direktnog uključivanja (u rat) postepeno nestaje.

"Može se samo izraziti žaljenje u vezi s tim, i reći da takve akcije dovode do eskalacije tenzija, produžavaju sukob i čine sukob sve bolnijim za Ukrajinu“ rekao je Peskov.

Ako Zapad pristane na pozive Zelenskog za borbene avione, dodaje portparol Kremlja, to neće odvratitit Rusiju koja će nastaviti, kako je kazao, "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini dok Moskva ne ispuni svoje ciljeve“.

Rusija je počela vojnu agresiju na Ukrajinu 24.februara prošle godine, od kada su pognule na hiljade Ukrajinaca, milioni njih su u izbjeglištvu, veliki dio zemlje je razoren, a infrastruktura uništena.

XS
SM
MD
LG