Dostupni linkovi

Međunarodni PEN pozvao vlasti Srbije da stanu na put napadima na novinare i pisce


Međunarodni PEN centar osudio je donošenje oslobađajuće presude u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.
Međunarodni PEN centar osudio je donošenje oslobađajuće presude u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Međunarodni i srpski PEN centar, organizacija koja se zalaže za slobodu izražavanja, saopštio je da vlasti u Srbiji "moraju hitno da osude i odgovore na pretnje novinarima i piscima".

Organizacija je istakla da je od "izuzetne važnosti" da se okonča nekažnjivost zločina protiv pisaca i novinara.

Podsećajući na oslobađajuću presudu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ističu da ona "šalje opasnu poruku da napadi na pisce i novinare u Srbiji prolaze nekažnjeno".

"Ogorčenost koja se osetila u Srbiji i šire je opravdani odgovor na presudu koja je šokirala srpske pisce i novinare, koji rade u sve toksičnijoj atmosferi, gde nekažnjivost ostaje norma", saopštila je ta organizacija 19. februara.

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je 2. februara četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optužbe za učešće u ubistvu novinara Ćuruvije.

Radomira Markovića, Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića je pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora, ali je Apelacioni sud je preinačio tu presudu.

Ta odluka je konačna jer na nju ne postoji pravo žalbe.

Vlasnik lista "Dnevni telegraf" i nedeljnika "Evropljanin" Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Beogradu. Suđenje je počelo u junu 2015, sedamnaest godina od njegovog ubistva.

25 minuta tišine za 25 godina čekanja na pravdu za ubistvo Slavka Ćuruvije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

PEN centar pozvao je da se svi odgovorni za to ubistvo privedu pravdi.

"S obzirom na sve veći rizik s kojim se suočavaju nezavisni glasovi u Srbiji, još jednom pozivamo srpske vlasti da sistematski, javno i nedvosmisleno osude sve činove nasilja i targetiranja pisaca i novinara", navela je Ma Tida, predsednica komiteta "Pisci u zatvoru" međunarodnog PEN centra.

Ona je vlasti u Srbija pozvala i da "osiguraju nepristrasne, brze, temeljne, nezavisne i efektivne policijske istrage svih navoda o zločinima protiv pisaca i novinara", kao i kažnjavanje odgovornih.

Skupština delegata Međunarodnog PEN-a usvojila je u septembru 2023. Rezoluciju o ugrožavanju slobode izražavanja, mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Tom rezolucijom se posebno pozivaju vlasti Srbije da hitno prekinu veličanje ratnih zločinaca, revizionističkih narativa i govora mržnje, i da osude sve vrste nasilja i ciljane napade na pisce, novinare i aktiviste.

XS
SM
MD
LG