Dostupni linkovi

Parlament BiH usvojio Zakon o sprečavanju sukoba interesa


Zgrada institucija Bosne i Hercegovine, ilustrativna fotografija.
Zgrada institucija Bosne i Hercegovine, ilustrativna fotografija.

Oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojila su na hitnim sjednicama u petak, 8. marta, Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Nakon što je Zastupnički dom bh. Parlamenta usvojio zakon, ubrzo nakon njega isto je učinio i Dom naroda.

Ovaj zakon, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, jedan je od uslova za otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj Uniji.

Od uslova koje je postavila EU krajem prošle godine za otvaranje pregovora, vladajuća koalicija u BiH je dogovorila otvaranje pregovora s Frontexom, graničnom službom Evropske unije.

Usvojene su i izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa u BiH donesen je uoči sastanka 21. i 22. marta, lidera Evropske unije na kojem bi trebao biti predstavljen izvještaj o napretku BiH, i eventualno donijeta odluka o otvaranju pregovora.

Cilj ovog zakona je sprječavanje sukoba interesa u obnašanju javnih funkcija u institucijama na nivou BiH.

Zakonom su, između ostalog, uređene obaveze i odgovornosti nosilaca javnih funkcija, a precizirana su jasna i jedinstvena pravila koja ograničavaju obnašanje više funkcija ili poslova.

Također, svi koji obnašaju javne funkcije novim zakonom su dužni podnijeti izvještaj o svom financijskom stanju i imovini kao i imovini bliskih srodnika.

Osim zakona o sprječavanju sukoba interesa, Brisel traži i izmjene Zakona o sudovima BiH.

Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Godinu dana kasnije, sa samita lidera država EU je poručeno da će pristupni pregovori biti otvoreni nakon što Bosna i Hercegovina ispuni neophodne uslove.

XS
SM
MD
LG