Dostupni linkovi

Papa za Uskrs pozvao na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku


Uskrs u Vatikanu i svijetu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Uskrs u Vatikanu i svijetu

U uskršnjoj poruci papa Franja je u nedelju pozvao na molitve i za ukrajinski i za ruski narod, pohvalio nacije koje prihvataju izbeglice i pozvao Izraelce i Palestince podeljene najnovijim naletom smrtonosnog nasilja da stvore „klimu poverenja“.

"Pomozi voljenom ukrajinskom narodu na njegovom putu ka miru i baci svetlost Uskrsa na narod Rusije", zamolio je Franja u svom uskršnjem govoru, koji je izgovorio sedeći u stolici na centralnom balkonu crkve Sv. Bazilika okrenuta prema trgu.

"Utešite ranjene i sve one koji su izgubili najmilije zbog rata i dajte da se zarobljenici vrate zdravi i zdravi svojim porodicama."

On je pozvao međunarodnu zajednicu da radi na okončanju rata u Ukrajini i "svih sukoba i krvoprolića u svetu, počevši od Sirije, koja još uvek čeka mir".

Franja se takođe pomolio za one koji su izgubili najmilije u zemljotresu koji je pre dva meseca pogodio Siriju i Tursku, odnevši desetine hiljada života.

U uskršnjoj poruci je izrazio i "snažnu zabrinutost zbog napada poslednjih dana" na Bliskom istoku koji prete dijalogu Izraelaca i Palestinaca.

Nasilje u Jerusalimu i u regionu "preti željenoj klimi uzajamnog poverenja i poštovanja potrebnoj za nastavak dijaloga Izraelaca i Palestinaca", rekao je papa u tradicionalnoj uskršnjoj poruci "Gradu i svetu" (Urbi et Orbi) pred oko 100.000 vernika okupljenih na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Ove nedelje je izbilo novo nasilje na Bliskom istoku, posebno oko džamije Al Aksa u Jerusalimu, gde je izraelska policija intervenisala da istera palestinske vernike usred verskih praznika, što je izazvalo brojne međunarodne osude.

Papa Franja otvorio je proslavu mise na Usrkšnju nedelju po gregorijanskom kalendaru, uz prisustvo desetina sveštenika i desetina hiljada hodočasnika i turista na Trgu svetog Petra ukrašenog mnoštvom cveća.

Cveće je prebačeno u subotu kamionima iz Holandije i postavljeno na vatikanski trg, koji se zatim brzo popunio građanima Rima.

Na početku Uskršnje ceremonije papa Franja posipao je svetu vodicu i izgledao malo umorno dok je izgovarao ritualne reči na latinskom.

Papa je ponovo bio u javnosti 12 sati pose Uskršnjeg bdenja u bazilici Svetog Petra prethodne noći.

Osamdesetšestogodišnji papa, koji se još oporavlja od bronhitisa, preskočio je tradicionalnu procesiju na Veliki petak u Koloseumu zbog hladnog vremena.

XS
SM
MD
LG