Dostupni linkovi

Ostavka palestinske vlade, potez koji otvara vrata za promjene


Kabinet palestinskog premijera u ostavci Mohameda Štajea, Ramala, 26. februar 2024.
Kabinet palestinskog premijera u ostavci Mohameda Štajea, Ramala, 26. februar 2024.

Ostavku palestinske vlade koja je na vlasti u Zapadnoj obali, predao je u ponedeljak 26. februara premijer Mohamed Štaje. Ovaj potez bi mogao da znači otvaranje puta reformama koje se vide kao neophodne kako bi se povratila palestinska uprava, pišu svjetski mediji.

Štaje je dajući ostavku predsjedniku Mahmudu Abasu, pozvao na "vladine i političke mjere koje su neophodne u novoj realnosti Pojasa Gaze" u jeku tekućeg rata.

Nepopularna palestinska uprava među Palestincima

Ostavka palestinske vlade, koja se smatra korumpiranom, napisao je CNN, došla je u trenutku kada se ona nalazi pod intenzivnim pritiskom Sjedinjenih Država da reformiše i poboljša svoje upravljanje na Zapadnoj obali.

Palestinska uprava je vrlo nepopularna među Palestincima, koji je vide kao nesposobnu da pruži sigurnost od ustaljenih upada Izraelaca u Zapadnu obalu.

Istraživanje koje je u decembru proveo palestinski Centar za politiku i istraživanja, pokazalo je da više od 60 posto Palestinaca želi da se rasformira palestinska uprava. Takođe, pokazalo se da je podrška predsjedniku Mahmudu Abasu, koji je na tom položaju od 2005., gotovo nestala. Na Zapadnoj obali, 92 posto ispitanika želi da on podnese ostavku.

Palestinska uprava je uspostavljena sredinom 1990-ih kao privremena vlada u očekivanju palestinske nezavisnosti nakon što je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) potpisala sporazum iz Osla s Izraelom. Sjedište palestinske uprave je u gradu Ramala na okupiranoj Zapadnoj obali i provodi nominalnu samoupravu na dijelovima teritorija.

Vlada kojom dominira politička partija Fatah, držala je administrativnu kontrolu u Pojasu Gaze do 2007. godine nakon što je Hamas, kojeg su EU i SAD stavile na listu terorističkih organizacija, pobijedio na izborima na okupiranim teritorijama i protjerao ih sa te teritorije.

Izrael je odbacio mogućnost da se palestinska uprava vrati u Pojas Gaze nakon rata i da se uspostavi palestinska država na tim teritorijama.

Sjedinjene Države podržavaju ideju da palestinska uprava bude na vlasti na obje teritorije, Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, koje bi bile dio buduće nezavisne države.

Štaje, koji je imenovan za premijera 2019., u oktobru je za CNN rekao da bez Sjedinjenih Država ne može biti rješenja za izraelsko-palestinski konflikt. Ali je takođe dodao da trenutna administracija SAD nema političku volju da okonča taj sukob.

Položaj premijera palestinske uprave uspostavljen je 2003. godine, nakon druge Intifade Palestinaca, nakon koje su Sjedinjene Države, Evropska unija i Izrael pozvali na reforme. To je bio prvi iskorak ka dijeljenju vlasti sa ondašnjim predsjednikom Jaserom Arafatom od kada je uspostavljena palestinska uprava. Tada je Arafat imenovao Abasa za premijera, koji je postao predsjednik nakon smrti Arafata 2004.

'Novi politički aranžman'

Ostavka premijera palestinske uprave Mohameda Štajea, po njegovim riječima, učinjena je kako bi osigurala formiranje širokog konsenzusa među Palestincima u vezi političkih aranžmana nakon rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Sjedinjene Države su u posljednje vrijeme vršile sve veći pritisak na predsjednika Mahmuda Abasa da osnaži palestinsku upravu usred intenziviranja međunarodnih napora da prestanu borbe u Gazi i da se počne raditi na političkoj strukturi enklave nakon rata.

Ostavku još uvijek treba da prihvati predsjednik Abas koji od Štajea može da zatraži da ostane vršilac dužnosti dok parlament ne bude imenovao njegovog nasljednika.

U izjavi kabinetu, Štaje, po profesiji ekonomista, koji je preuzeo dužnost 2019., rekao je da će sljedeća faza morati uzeti u obzir novonastalu stvarnost u Gazi, koja je opustošena tokom gotovo pet mjeseci teških borbi, napisao je Reuters.

Rekao je da će sljedeća faza "zahtijevati nove vladine i političke aranžmane koji će uzeti u obzir novonastalu stvarnost u Pojasu Gaze, razgovore o nacionalnom jedinstvu i hitnu potrebu za međupalestinskim konsenzusom".

Osim toga, to bi zahtijevalo "proširenje vlasti palestinske uprave nad cijelom zemljom, Palestinom".

Izrael se zarekao da će uništiti Hamas i da iz sigurnosnih razloga neće prihvatiti palestinsku upravu u Pojasu Gaze nakon rata. Do sukoba je došlo nakon što je Hamas 7. oktobra izveo napad na jug Izraela u kojem je ubijeno 1.200 ljudi. Od tada je Izrael pokrenuo napada ne Pojas Gaze u kojima je nastradalo gotovo 30.000 Palestinaca dok je gotovo cijela populacije enklave raseljena.

Fatah, koji kontroliše palestinsku upravu i Hamas, kojeg su SAD i EU proglasile terorističkom organizacijom, prave napore kako bi postigli jedinstvo po pitanju vlade i treba da se sastanu u Moskvi u srijedu, 28. februara.

Obnova palestinske uprave

Ostavka palestinskog premijera Mohameda Štajea vidi se kao potez koji bi mogao da prethodi mogućim reformama palestinskih vlasti koje podržavaju Sjedinjene Države, napisao je Associated Press (AP), dodajući kako je to ujedno i signal da je palestinsko vodstvo spremno da prihvati promjene koje su neophodne kako bi se revitalizovala palestinska vlast.

SAD želi reformisanu palestinsku upravu koja će upravljati Gazom nakon što se završi rat. Ali i dalje postoje mnoge prepreke da se ta vizija ostvari.

Očekuje se da će Abas izabrati Mohamada Mustafu, predsjednika Palestinskog investicionog fonda, za sljedećeg premijera.

Vijest o ostavci palestinske vlade došla je nakon što je premijer Izraela Benjamin Netanjahu iznio plan prijedloga za posljeratnu Gazu, obećavajući da će zadržati neograničenu vojnu kontrolu nad enklavom, dok će upravljanje civilnim životom prepustiti stanovnicima Gaze koji nemaju veze sa Hamasom.

Plan bi, ako se realizuje, učinio gotovo nemogućim uspostavljanje palestinske države koja bi uključila Pojas Gaze i Zapadnu obalu pod izraelskom okupacijom što je u suprotnosti s brojnim pozivima zemalja, kao i Sjedinjenih Država, koje se zalažu za palestinski suverenitet nakon što se završi rat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG