Dostupni linkovi

Šef UN agencije optužio Izrael za ometanje pomoći Palestincima


Osoblje UNRWA-e provjerava dvorište škole Al-Jawni (Jaouni) nakon što je izraelski zračni napad pogodio lokaciju, u Nuseiratu u središnjem pojasu Gaze 11. septembra 2024.
Osoblje UNRWA-e provjerava dvorište škole Al-Jawni (Jaouni) nakon što je izraelski zračni napad pogodio lokaciju, u Nuseiratu u središnjem pojasu Gaze 11. septembra 2024.

Philippe Lazzarini, šef UN-ove agencije koja pruža pomoć Palestincima, optužio je Izrael 21. oktobra da je uskratio pomoć sjevernim dijelovima pojasa Gaze i pozvao na prekid vatre kao korak "za okončanje ove beskrajne noćne more".

"Izraelske vlasti i dalje odbijaju humanitarne misije da stignu do sjevera sa ključnim zalihama, uključujući lijekove i hranu za ljude pod opsadom", napisao je u postu na X.

Lazzarini je pozvao da se humanitarnim organizacijama omogući pristup sjevernom pojasu Gaze, uključujući grupu na čijem je čelu, Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

Izrael je u poslednje dve nedelje sprovodio operaciju velikih razmera na severu Pojasa Gaze, navodeći da se Hamas tamo pregrupisao. Palestinski zvaničnici kažu da su stotine ljudi ubijene i da je zdravstveni sektor na severu na ivici kolapsa.

Humanitarne organizacije upozoravaju da praktično nikakva pomoć nije stigla u Pojas Gaze prethodnih nekoliko sedmica. Izraelske statistike pokazuju totalni kolaps u pristigloj pomoći u Gazi, u poređenju sa septembrom.

Najviša humanitarna zvaničnica Ujedinjenih nacija, Džojs Msuja (Joyce Msuya), u subotu je rekla da Palestinci na severu Gaze trpe "neizrecive užase" i tražila da se "zverstva" zaustave.

Izrael konstantno poriče da sprečava dostavljanje humanitarne pomoći u Gazu, ali su SAD poručile da poboljša pristup pomoći ili rizikuju da ostane bez dela američke vojne podrške.

Najmanje 42.519 osoba je ubijeno, a desetine hiljada su povređene u Pojasu Gaze od početka rata u oktobru prošle godine, navode vlasti pod kontrolom Hamasa.

Rat je počeo nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023, u čemu je poginulo oko 1.200 osoba, a 251 je završila u Gazi kao talac. U znak odmazde, Izrael je obećao da će uništiti Hamas.

XS
SM
MD
LG