Dostupni linkovi

Pakistanski ultimatum afganistanskim talibanima


Ministar vanjskih poslova kojeg su imenovali talibani Amir Khan Muttaqi (u sredini) šeta s drugim zvaničnicima nakon dolaska u Islamabad na razgovore s pakistanskim zvaničnicima u maju.
Ministar vanjskih poslova kojeg su imenovali talibani Amir Khan Muttaqi (u sredini) šeta s drugim zvaničnicima nakon dolaska u Islamabad na razgovore s pakistanskim zvaničnicima u maju.

Piše: Abubakar Siddique

Pakistan je postavio ultimatum afganistanskim talibanima: protjerajte ekstremističku grupu Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) iz Afganistana ili se suočite s posljedicama, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Pakistanski specijalni predstavnik za Afganistan, Asif Durrani, ponovio je upozorenje 11. novembra rekavši da afganistanska ekstremistička grupa mora "izabrati Pakistan ili TTP".

Afganistanski talibani poriču da pružaju utočište TTP-u, s kojim imaju bliske ideološke i organizacijske veze. TTP je intenzivirao svoju smrtonosnu pobunu protiv Pakistana otkako su afganistanski militanti preuzeli vlast u Afganistanu 2021.

Odbijajući da obuzda TTP, Pakistan vjeruje da su afganistanski talibani napravili svoj izbor. Islamabad je posljednjih mjeseci nastojao ojačati afganistanske militante protjerivanjem stotina hiljada afganistanskih izbjeglica iz Pakistana, zatvaranjem ključnih graničnih prijelaza i privremenim blokiranjem tranzita afganistanske robe.

Stručnjaci kažu da je odnos između Pakistana i talibana, koji su bili bliski saveznici decenijama, dosegao kriznu tačku. Upozoravaju da bi daljnja eskalacija mogla imati velike sigurnosne i ekonomske posljedice za obje zemlje.

"Pakistan i talibani su na putu sudara", rekao je Asfandyar Mir, viši analitičar na Američkom institutu za mir.

"Pakistanska kampanja pritiska ima potencijal da postane vrlo bolna za talibane, a talibanske mjere odmazde, kao što je dopuštanje TTP-u da poduzme još više napada, također mogu nametnuti ozbiljne probleme Pakistanu", dodao je Mir.

Taktika pritiska

Afganistanski talibani optužili su Pakistan za korištenje taktike pritiska kako bi natjerali grupu da popusti pred zahtjevima Islamabada.

Prošlog mjeseca Islamabad je naredio da 1,7 miliona afganistanskih izbjeglica i migranata bez dokumenata napusti južnoazijsku zemlju ili će se suočiti s hapšenjem i prisilnom deportacijom nakon 1. novembra.

Više od 400.000 Afganistanaca vratilo se u svoju domovinu od tada, u potezu koji je dodatno pogoršao razornu humanitarnu krizu u Afganistanu, najveću na svijetu.

Pakistan je rekao da je njegova odluka direktan odgovor na navodno odbijanje talibana da protjeraju TTP, koji su poznati i kao pakistanski talibani.

"Nakon nesaradnje privremene afganistanske vlade, Pakistan je odlučio uzeti stvari u svoje ruke, a nedavni postupci Pakistana nisu ni neočekivani ni iznenađujući", rekao je pakistanski premijer Anwar ul-Haq Kakar 8. novembra.

Kakar je tvrdio da su se teroristički napadi unutar njegove zemlje povećali za oko 60 posto otkako su talibani ponovno preuzeli vlast u Afganistanu u avgustu 2021. Od tada je, rekao je, u tim napadima ubijeno oko 2.300 Pakistanaca.

Pakistan je također privremeno blokirao tranzit hiljada kontejnera napunjenih uvoznom robom za Afganistan koji su mjesecima bili nasukani u pakistanskoj luci Karači.

Kako bi otvorili alternativne međunarodne trgovačke rute za kopneni Afganistan, talibani su tražili pristup iranskoj strateškoj luci Čabahar, koja se nalazi na jugoistoku zemlje.

Pakistan je također sporadično zatvarao granicu s Afganistanom, blokirajući hiljade većinom afganistanskih civila i zaustavivši stotine vozila koja prevoze robu između dvije zemalja.

Zalog vjernosti

Neki stručnjaci kažu da pakistanska taktika vjerovatno neće promijeniti kalkulacije afganistanskih talibana.

Sami Yousafzai, iskusniji afganistanski novinar i komentator koji prati talibane, rekao je da je malo vjerovatno da će afganistanski talibani protjerati TTP.

Talibani su 2021. odbili predati vođe Al-Qaide koje je Vašington smatrao odgovornim za terorističke napade 11. septembra. Kao odgovor, Sjedinjene Države su napale Afganistan i zbacile talibanski režim s vlasti.

"Danas je TTP mnogo bliži saveznik", rekao je Yousafzai.

Uzastopni šefovi TTP-a zakleli su se na vjernost talibanskom duhovnom vođi. Poput afganistanskih talibana, mnogi borci TTP-a su iz paštunske etničke grupe. TTP je također bio domaćin i borio se uz afganistanske talibane tokom njihove gotovo 19-godišnje pobune protiv afganistanske vlade koju podržava Zapad i međunarodnih trupa u Afganistanu.

"TTP je mnogo žrtvovao kako bi talibanima omogućio povratak na vlast", rekao je Yousafzai. "Kako ih talibani sada mogu napustiti?"

Yousafzai naglašava da je sukob afganistanskih talibana s Pakistanom također omogućio odbacivanje pakistanskog imidža posrednika. Islamabad je bio ključni strani sponzor afganistanskih talibana od sredine 1990-ih, kada se ekstremistička grupa prvi put pojavila.

"Trenutne napetosti daju talibanima zlatnu priliku da ponište te optužbe", rekao je.

Vojna opcija

Islamabad bi, smatraju pojedini stručnjaci, mogao pribjeći vojnoj sili kako bi prisilio afganistanske talibane da promijene svoje ponašanje.

Afganistanski talibani pokušali su umiriti Pakistan. U junu su afganistanski talibani premjestili borce TTP-a i njihove porodice dalje od granice s Pakistanom u druga područja Afganistana, što je bio potez s ciljem smirivanja Islamabada.

Prošle godine su afganistanski talibani posredovali u jednogodišnjim mirovnim pregovorima između TTP-a i Islamabada koji su propali.

Vršilac dužnosti zamjenika premijera afganistanskih talibana, Mullah Baradar (desno), sastaje se s pakistanskom delegacijom koju predvodi tadašnji ministar odbrane Khwaja Asif (lijevo) u Kabulu u februaru.
Vršilac dužnosti zamjenika premijera afganistanskih talibana, Mullah Baradar (desno), sastaje se s pakistanskom delegacijom koju predvodi tadašnji ministar odbrane Khwaja Asif (lijevo) u Kabulu u februaru.

Ihsanullah Tipu Mehsud, direktor Khorasan Diaryja iz Islamabada, web stranice koja prati militantne grupe u Afganistanu i Pakistanu, rekao je da visoki pakistanski zvaničnici smatraju da su iscrpili sve diplomatske i političke mogućnosti.

"Ovdje je trenutno mišljenje da se TTP može obuzdati samo silom", rekao je. "Jedna od mogućih opcija koja se ovdje sada razmatra je početak prekograničnih napada na osumnjičene TTP baze i skrovišta unutar Afganistana."

U aprilu 2022. Pakistan je izveo zračne napade bez presedana u istočnom Afganistanu, ubivši desetine ljudi. Pakistan je rekao da cilja na TTP. Zračni napadi izazvali su oštre razmjene, a talibani su prijetili Islamabadu.

Bilo je izvještaja o drugim pakistanskim prekograničnim napadima koji su bili usmjereni na TTP tokom prošle godine. Neki od tih incidenata doveli su do toga da je TTP pokrenuo osvetničke napade protiv pakistanskih snaga, rekao je Mehsud.

Pakistanski napadi unutar Afganistana podstakli su strah od direktnog sukoba između Islamabada i afganistanskih talibana.

Međutim, stručnjaci kažu kako očekuju da će strane postići kompromis koji bi spriječio najgori mogući scenarij.

Asfandyar Mir iz Američkog instituta za mir rekao je da je malo vjerovatno da će afganistanski talibani obuzdati TTP osim ako Pakistan ne ponudi ustupke pakistanskim militantima.

Tokom neuspjelih mirovnih pregovora s Pakistanom, TTP je zahtijevao da Islamabad povuče veliki dio od desetina hiljada pakistanskih vojnika stacioniranih u sjeverozapadnom Pakistanu, bivšem uporištu ekstremističke grupe.

Ostali zahtjevi TTP-a uključivali su provođenje islamskog šerijatskog zakona u dijelovima provincije Khyber Pakhtunkhwa i poništavanje demokratskih reformi u istoj pokrajini.

"Pakistan bi se mogao zadovoljiti s manje od talibanskog slamanja ili protjerivanja TTP-a", rekao je Mir. "Ali, u najmanju ruku, željet će prekinuti nasilje TTP-a."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG