Dostupni linkovi

Poslanici parlamenta Pakistana položili zakletvu posle spornih izbora


Protest opozicionih partija koje tvrde da su parlamentarni izbori pokradeni, Keta, 28. februar 2024.
Protest opozicionih partija koje tvrde da su parlamentarni izbori pokradeni, Keta, 28. februar 2024.

Novi saziv donjeg doma pakistanskog parlamenta održao je u četvrtak svoju prvu sednicu na kojoj su novoizabrani poslanici položili zakletvu, tri nedelje posle izbora koje su obeležile optužbe o krađi.

Donji dom parlamenta, Narodna skupština, izabraće novog predsedavajućeg i njegovog zamenika u petak, dok će premijera biti biran u ponedeljak, 4. marta.

Na glasanju 8. februara, kandidati koje je podržao bivši premijer Imran Kan, koji je u zatvoru, osvojili su većinu mesta, ali nisu dobili prostu većinu potrebnu za formiranje vlade.

Kan (71), bivša superzvezda kriketa koji je bio premijer od 2018. do 2022, i dalje uživa ogromnu popularnost, ali je u zatvoru pošto je osuđen po brojnim optužbama za korupciju i neće moći da obavlja javnu funkciju u narednih deset godina.

Kan je optužbe kao politički motivisane. On je smenjen na glasanju o nepoverenju za koje kaže da ga je organizovala moćna pakistanska vojska.

Vlada je suspendovala usluge mobilne telefonije i interneta tokom izbornog dana u mnogim delovima zemlje. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je to učinjeno kako bi se osigurala bezbednosti.

Poslanici iz Kanovove partije Pakistanski pokret za pravdu (Pakistan tehrik-e insaf – PTI) uzvikivali su "Kradljivac glasova!" kada je je Šehbaz Šarif, koji je zamenio Kana 2022. i za kojeg se očekuje da će ponovo formirati vladu, ušao u četvrtak u zgradu parlamenta.

Narodna skupština Pakistana ima 336 članova od kojih je 266 izabrano, dok je 60 mesta rezervisano za žene, a 10 za pripadnike verskih manjina.

Ova rezervisana mesta se dodeljuju strankama prema njihovoj zastupljenosti u donjem domu.

Kanovi politički rivali su posle izbora postigli dogovor o podeli vlasti, imenujući Šarifa za svog kandidata za premijera.

Prema izveštajima AP-a i AFP-a

XS
SM
MD
LG