Dostupni linkovi

Otežano snabdevanje vodom u delovima Srbije


Vojska Srbije dostavlja vodu Gornjem Milanovcu, Topoli, Sjenici, Pirotu... 17. avgust 2024.
Vojska Srbije dostavlja vodu Gornjem Milanovcu, Topoli, Sjenici, Pirotu... 17. avgust 2024.

Snabdevanje vodom u delovima Srbije sve je sve kritičnije zbog dugotrajne suše i ekstremno visokih temperatura

U Gornjem Milanovcu, Majdanpeku, Sjenici, Lučanima i Topoli proglašena je vanredna situacija, dok je u Čačku zabranjeno nenamensko trošenje vode.

Delovi Gornjeg Milanovcva su pet dana bez vode i u toku su dvanestočasovne restrikcije.

Nadležni u lokalnoj samoupravi kažu da je problem u smanjenom dotoku vode sa regionalnog vodosistema Rzav i to što su presušili izvori na lokaciji Gornji Banjani.

Zbog slabog protoka Rzava, iz koga se vodom snabdeva oko 300.000 stanovnika Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana, Arilja i Požege, vanredna situacija uvedena je i u lučanskoj opštini. Čačak je zabranio trošenje vode za zalivanje bašti, useva i slično.

Vojska Srbije (VS) povećala je 18. avgusta broj cisterni koje naseljima u gornjomilanovačkoj opštini dostavljaju pijaću vodu.

Rasprodata flaširana voda

U tom gradu sa 23.000 stanovnika sva flaširana voda rasproda se čim stigne u prodavnice.

Zoran Barać. direktor Regionalnog vodovodnog sistema Rzav, rekao je u nedelju Radiju Slobodna Evropa (RSE) da se zbog slabog protoka vode na Rzavu iz te reke zahvata samo 600 litara vode u sekundi koja se raspoređuje po utvrđenom rasporedu.

„Kada je protok uobičajen možemo povući i tri puta više. Gornji Milanovac sada dobija 78 litara vode u sekundi. Ukoliko suša potraje protok Rzava će se smanjivati što znači da će i komunalna preduzeća morati da se usklade sa smanjenim isporukama”, rekao je Barać.

Zbog teškog stanja u vodosnabdevanju proglašena vanredna situacija i u opštini Topola.

Predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović rekao je u nedelju za RSE da su presušila dva izvorišta, a da je treće – Jarmenovačka reka - na kritičnom nivou.

Dodao je da je u opadanju i nivo vode u bušotinama iz kojih se Topola snabdeva jer se koriste danonoćno u poslednjih mesec dana.

„Sa sedam novih bušotina dodali smo još 10 litara vode u sekundi ali to ne može da pomogne da se zadovolje povećane potrebe tokom tropskog talasa”, rekao je Jovanović.

Vojna cisterna sa pijaćom vodom na Suvoj planini, 17. avgust 2024.
Vojna cisterna sa pijaćom vodom na Suvoj planini, 17. avgust 2024.

Snabdevanje vodom otežano je i u Opštini Sjenica na Pešterskoj visoravni, gde je zbog nestašice vode i presahlih izvora, potoka i reka ugroženo oko 30.000 grla stoke.

Vojska Srbije je i tu povećala broj cisterni za razvoz vode u više od 40 sela.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je angažovalo dodatne kapacitete za vodosnabdevanje domaćinstava i ugroženih životinja i u selima u okolini Pirota i Topole.

„Jedna cisterna dotura vodu za više od 200 krava i teladi na Staroj planini u selu Vrtibog. U selu Žabare u okolini Topole cisterna dostavlja vodu domaćinstvima, dok je druga angažovana u Ljuboviji", navodi Ministarstvo.

Vojske Srbije vodu cisternama dostavlja i u Vladimirce, Mionicu i na Suvu planinu.

XS
SM
MD
LG