Dostupni linkovi

Osmani rekla novom šefu Kancelarije EU da je Kosovo ispunilo uslove za kandidaturu


Prague: President of Kosovo, Vjosa Osmani speaking at RFE/RL
Prague: President of Kosovo, Vjosa Osmani speaking at RFE/RL

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani rekla je u prvom susretu sa novim šefom Kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu Aivom Oravom da je Kosovo ispunilo sve uslove da dobije status zemlje kandidata.

Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u EU krajem 2022. godine i jedina je zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja nema status zemlje kandidata.

U posljednjem Izvještaju Evropske komisije o napretku rečeno je da je Kosovo ostvarilo "ograničen napredak" u ispunjavanju standarda neophodnih za pridruživanje EU.

Osmani i Orav razgovarali su o dešavanjima na Kosovu, uključujući i sigurnosna pitanja saopštilo je Predsjedništvo Kosova.

Vlada Kosova se suočila sa kritikama međunarodne zajednice nakon akcija na sjeveru Kosova, naseljenom većinom Srbima.

Kosovska policija je 30. avgusta zatvorila pet srpskih paralelnih institucija, koje se na Kosovu smatraju nelegalnim.

Ovu akciju oštro su kritizirali kosovski saveznici na međunarodnoj sceni, SAD; EU, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, opisujući je kao jednostran i nekoordiniran čin.

EU je saopštila da ova akcija "ugrožava krhku sigurnosnu situaciju na terenu".

Ambasador Aivo Orav, estonski diplomata sa više od 30 godina nacionalnog i evropskog iskustva u diplomatiji i poslovima EU, preuzeo je 2. septembra dužnost šefa Kancelarije EU na Kosovu, odnosno specijalnog predstavnika EU.

Orav, koji je prethodno bio stalni predstavnik Estonije pri EU i šef delegacija EU u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, nasledio je češkog diplomatu ambasadora Tomaša Šunjoga.

Novi šef Kancelarije EU na Kosovu je po preuzimanju funkcije iskazao spremnost da doprinese novoj dinamici u odnosima EU i Kosova, što može, kako je naveo, omogućiti nastavak finansijske pomoći EU Kosovu.

Orav preuzima dužnost u vreme ponovne eskalacije napetosti na Kosovu, nako što su kosovske vlasti zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na severu Kosova.

Iz EU na dan preuzimanja dužnosti Avia Orava ponovo su upozorili kosovske vlasti da će "neuspeh strana u deeskalaciji tenzija imati posledice", a nakon što su uz pomoć kosovske policije zatvorene paralelne srpske institucije na severu Kosova.

XS
SM
MD
LG