Dostupni linkovi

OSCE osudio verbalni napad iz Dodikove stranke na članicu Izborne komisije BiH 


Članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine - Vanja Bjelica Prutina, Sarajevo, 8. maj 2024.
Članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine - Vanja Bjelica Prutina, Sarajevo, 8. maj 2024.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je osudila verbalni napad Sanje Vulić, šefice Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata BiH (SNSD) na članicu Centralne izborne komisije (CIK) Vanju Bjelicu Prutina.

Vulić je 1. jula komentarisala žrijebanje u prostorijama CIK-a na kojem je odlučeno da peti delegat iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH bude iz PDP-a.

"Vježbala je i izvježbala Prutina izvlačenje kinder jaja iz zamrzivača i zahvaljujem se izvorima iz krugova CIK-a na tačnim informacijama. Ono što mi ostaje nepoznanica i što nikada neću razumjeti jeste kako će Vanja Bjelica Prutina, nakon ovog 'poduhvata', koji najviše liči na skečeve iz legendarne 'Top liste nadrealista', prošetati Istočnim Sarajevom i Republikom Srpskom", poručila je Vulić.

Iz OSCE-a navode da bi "nezadovoljstvo ishodima sudskih postupaka i odluka institucija trebalo biti adresirano kroz adekvatnu upotrebu institucionalnih mehanizama, a ne upotrebom uvredljivog jezika i ličnim uvredama".

"Pozivamo sve izabrane zvaničnike da pokažu najviše standarde profesionalizma, te da se suzdrže od poteza koji su neprofesionalni, nedemokratski i opasni", navode iz OSCE-a.

CIK: Optužbe protiv članice Bjelica-Prutine apsolutno neutemeljene

Povodom žrijebanja se 2. jula oglasila i Centralna izborna komisija BiH.

Kako je navedeno u saopštenju za javnost, proces je bio zakonit, javan, transparentan i dostupan svim posjetiocima.

"S tim u vezi tvrdimo da su optužbe protiv članice gđe. Bjelica-Prutine apsolutno neutemeljene i plasirane isključivo sa ciljem narušavanja njenog ličnog integriteta i sigurnosti, što je cijenimo nedopustivo kada je u pitanju bilo koji član Centralne izborne komisije BiH", navodi se u saopštenju.

Centralna izborna komisija je pozvala političke subjekte "da se suzdrže od plasiranja dezinformacija koje mogu dovesti do podrivanja povjerenja javnosti u cjelokupan izborni proces u BiH i kasnije uticati na integritet ove državne institucije za provedbu izbora".

Opozicija iz Republike Srpske (RS) nakon žrijeba 1. jula će u Domu naroda državnog parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) imati dva delegata, a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika tri.

U praksi to znači da SNSD neće moći blokirati zakon ili odluku na nivou BiH ako za nju u Domu naroda glasaju Klub Hrvata i Klub Bošnjaka, te dva opoziciona delegata iz Kluba srpskog naroda.

Nenad Vuković iz opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) će biti delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine 1. jula, održala proceduru žrijebanja.

On će biti jedan od pet delegata iz RS u Klubu srpskog naroda u ovom domu koji se inače biraju indirektno u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS), parlamentu jednog od dva bh. entiteta.

Na opštim izborima 2022. godine lista SNSD-a, predsjednika RS Milorada Dodika, i lista opozicione PDP dobile su isti broj glasova u Narodnoj skupštini RS, s tim što je jedan glasački listić bio sporan, jer neko od poslanika nije označio listić na predviđeni način.

CIK je ovaj glasački listić proglasila važećim, a Sud BiH, nakon žalbe SNSD-a, nevažećim.

Odluku Suda BiH je poništio Ustavni sud BiH, čime je na kraju potvrđena odluka CIK-a.

Zakon propisuje da se vrši žrijeb kada dva kandidata dobiju isti broj glasova.

XS
SM
MD
LG