Dostupni linkovi

Američki ambasador najavio podršku Oružanim snagama BiH od 17 miliona dolara


Američki ambasador u BiH Michael Murphy 30. mart 2022.
Američki ambasador u BiH Michael Murphy 30. mart 2022.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy najavio je podršku Oružanim snagama BiH u iznosu od 17 miliona dolara.

Ova najava dolazi u povodu obilježavanja godišnjice Oružanih snaga BiH 2. decembra.

"Nema druge zemlje koja je više ulagala u BiH i podršku Oružanim snagama BiH od SAD-a i moja zemlja je ponosna na to. Danas mi je zadovoljstvo objaviti da ove godine Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 miliona dolara za potporu Oružanim snagama BiH."

Američki ambasador je dodao i da će SAD također nastaviti ulagati u razvoj zrakoplovnih sposobnosti OS BiH.

"Ulažemo 12 miliona dolara u nabavu naprednih simulatora helikoptera, a dodatnih 23 miliona dolara ulažemo u nove helikoptere Huey II za daljnju modernizaciju OS BiH", rekao je ambasador Murphy.

Ambasador je u videu objavljenom na Twitteru istaknuo značaj OS BiH u mirovnim misijama u Africi. Rekao je i da OS BiH predstavlja "ono najbolje u BiH".

"One su patriotski, multietnički tim dobrovoljaca usprkos pokušajima nekih da podrivaju tu instituciju, izvrsno obavljaju svaki postavljeni zadatak", rekao je Murphy.

Ambasador SAD: Rusija se ne pita, BiH odlučuje o svojoj budućnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:12 0:00

Dodao je da Sjedinjene Države imaju čvrst odnos s Oružanim snagama BiH.

"Više od deset godina, Oružane snage BiH i Američka vojska borili su se i zajedno krvarili na bojištima Iraka i Afganistana."

Ambasador SAD-a zaključio je da je SAD najjači i najpostojaniji partner BiH u oblasti sigurnosti, kao i da će ostati to i u budućnosti.

Iz Ambasade SAD-a su još ranije naveli da SAD pružaju značajnu podršku Oružanim snagama BiH još od 2005. godine "kao dio naših ukupnih napora u pružanju sigurnosne pomoći NATO saveznicima i partnerima".

SAD su u julu ove godine donirale 23 miliona dolara pomoći za razvoj helikopterskih kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Dodatno su izdvojile 500.000 dolara za izgradnju informacionog centra za cyber sigurnost u Domu oružanih snaga BiH.

Takođe, tokom jula je od strane SAD donirano i 21 višenamjensko vozilo tipa Humvee kao podrška Oružanim snagama BiH. Radi se o višenamjenskim vozilima vrijednim 26 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG