Dostupni linkovi

Mađarska otkazala sastanak sa Nemačkom


Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto

Mađarska je otkazala sastanak ministara spoljnih poslova te zemlje i Nemačke zakazan za 8. jul u Budimpešti, saopštilo je u subotu mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

Ministarstvo je navelo da je u pitanju tehnički razlog, a ne politički.

„Zbog nepredviđene izmene u kalendaru ministra Petera Sijartoa, zatražili smo da se se poseta održi kasnije, nadamo se u bliskoj budućnosti“, navodi se u objavi MSP 6. jula.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da je začuđeno otkazivanjem i da je neophodna diskusija povodom posete mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi.

Orban se 5. jula sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u sklopu, kako je rekao, mirovne misije za prekid rata u Ukrajini.

Nekoliko dana ranije u Kijevu se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, dok njegova poseta Rusiji dolazi pet dana nakon što je Mađarska preuzela predsedavanje Evropskom unijom (EU).

Sa Orbanom je u Rusiji bio i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"Mirovna misija se nastavlja. Druga stanica: Moskva", napisao je Orban na platformi X.

Tokom susreta sa Orbanom u Kremlju Putin je izjavio da smatra da mađarski lider na neki način deluje u ime EU.

Rekao je i da očekuje da će Orban izneti poziciju evropskih partnera o situaciji u Ukrajini i da je spreman da razgovara o nijansama mirovnih predloga.

Orbanova poseta Rusiji izazvala je kritike diplomata EU.

Visoki predstavnik EU za spoljnu Žozep Borelj rekao je da Orban u Moskvi ne predstavlja Brisel i da su u pitanju bilateralni odnosi Mađarske i Rusije.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg rekao je da je Alijansa unapred obaveštena o Orbanovoj poseti Rusiji.

"Orban putuje u svojstvu mađarskog premijera i neće predstavljati NATO", rekao je Stoltenberg.

Orban je ranije na platformi X napisao da ne ide u svojstvu EU ali da se mir ne može sklopiti iz "udobne fotelje u Briselu."

Vladimir Putin u junu je izjavio da će Rusija okončati rat u Ukrajini samo ako Kijev ispuni određene uslove koji "uključuju odustajanje od NATO ambicija i ustupanje četiri teritorije".

Kijev je odbacio te predloge i nazvao ih apsurdnim.

XS
SM
MD
LG