Dostupni linkovi

Mađarski premijer razgovarao s Trumpom o 'mirovnoj misiji'


Viktor Orban i Donald Trump, u Mar-a-Lago na Floridi, SAD, 11. jula 2024.
Viktor Orban i Donald Trump, u Mar-a-Lago na Floridi, SAD, 11. jula 2024.

Mađarski premijer Viktor Orban se sastao sa Donaldom Trampom, bivšim predsjednikom Sjedinjenih Država i vjerovatnog republikanskog predsjedničkog kandidata, 11. jula i njih dvojica su razgovarali o "mogućnostima mira", rekao je portparol mađarskog premijera.

Tramp i Orban sastali su se u Trampovoj kući Mar-a-Lago na Floridi "kao sljedećoj stanici njegove mirovne misije", rekao je Orbanov portparol.

"Razgovaralo se o mogućnostima mira."

Vođa nacionalista Orban, iznenađujuće je posjetio Kijev, Moskvu i Peking u protekle dvije nedelje u okviru samoprozvane "mirovne misije", naljutivši saveznike u NATO-u.

Njegov sastanak u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom posebno je uznemirio neke druge članice NATO-a, koji su rekli da je putovanje dalo legitimitet Putinu kada Zapad želi da ga izoluje zbog njegovog rata u Ukrajini.

Orban je otputovao u Kijev prije posjete Moskvi, ali nije rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom o svojoj misiji u Rusiji, rekao je Zelenski, odbacujući Orbanovu ambiciju da glumi mirotvorca.

"Ne mogu svi lideri da vode pregovore. Za ovo morate imati određenu moć", rekao je Zelenski ranije na konferenciji za novinare na samitu NATO-a.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, upitan o Orbanovoj inicijativi, rekao je da bi Ukrajina s pravom bila zabrinuta zbog bilo kakvog pokušaja pregovora o mirovnom sporazumu bez uključivanja Kijeva.

"Kakav god avanturizam bio poduzet bez pristanka ili podrške Ukrajine nije nešto što je u skladu s našom politikom, vanjskom politikom Sjedinjenih Država", rekao je Sullivan.

Mađarska ambasada u Washingtonu odbila je komentirati planirani sastanak s Trumpom.

Orban je prisustvovao samitu NATO-a čiji je domaćin bio demokratski predsjednik SAD-a Joe Biden. Mađarska delegacija izrazila je protivljenje ključnim stavovima NATO-a, ali nije blokirala alijansu da preduzme akciju.

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je Reutersu u srijedu da Mađarska vjeruje da bi drugo Trumpovo predsjedništvo povećalo nade za mir u Ukrajini.

Orban se nadao da će okončati rat kroz mirovne pregovore koji uključuju i Rusiju i Ukrajinu, kaže Szijjarto.

XS
SM
MD
LG