Dostupni linkovi

Orban: Reizabrani Trump bi djelovao kao mirovni posrednik između Rusije i Ukrajine


Viktor Orban na samitu NATO-a u Washingtonu, SAD, 11. jula 2024.
Viktor Orban na samitu NATO-a u Washingtonu, SAD, 11. jula 2024.

Američki republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je spreman "odmah" djelovati kao mirovni posrednik u ratu Rusije i Ukrajine ako bude izabran u novembru, napisao je mađarski premijer Viktor Orban u pismu čelnicima Evropske unije.

Pismo, koje je upućeno predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i podijeljeno svim čelnicima EU, Orban je sastavio nakon razgovarao sa Trumpom, kao i sa čelnicima Ukrajine, Rusije i Kine.

"Mogu sa sigurnošću reći da ubrzo nakon izborne pobjede, on [Trump] neće čekati svoju inauguraciju, već će odmah biti spreman da djeluje kao mirovni posrednik. On ima detaljne i dobro utemeljene planove", napisao je Orban.

Orban, dugogodišnji Trumpov pristalica, napravio je iznenadne posjete Moskvi, Pekingu i Palm Beachu (Florida, SAD) u posljednje dvije sedmice u samozvanoj "mirovnoj misiji" nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedavanje EU.

Lideri Evropske unije osudili su njegove postupke, ističući da Orban nema mandat da govori u ime 27-članog sastava EU i da su stajališta koja je iznio njegova vlastita.

Kako bi naglasila nezadovoljstvo mađarskom odmetničkom diplomatijom u vezi sa ratom u Ukrajini, koja podriva stavove EU, Evropska komisija je u ponedjeljak zabranila evropskim komesarima da prisustvuju sastancima koji se održavaju u Mađarskoj dok ta zemlja predsjedava Unijom.

Neke vlade EU privatno planiraju poslati samo visoke državne službenike, a ne ministre u vladi, na ministarske razgovore u Budimpeštu, a 63 poslanika Evropskog parlamenta zatražila su od EU da se Mađarskoj onemogući pravo glasa u EU.

Orban je u pismu naveo i da američki predsjednik Joe Biden "ulaže ogromne napore" da ostane u izbornoj utrci, ali da "nije sposoban modifikovati trenutnu proratnu politiku SAD-a".

Mađarski premijer već dugo kritikuje evropsku vojnu podršku Ukrajini za razliku od većine saveznika koji podržavaju ratne napore Kijeva.

Orban je ocijenio kako bi pobjeda Trumpa promijenila teret između Sjedinjenih Država i EU kada je u pitanju finansijska podrška Ukrajini, na štetu Evropljana.

"Naša evropska strategija u ime transatlantskog jedinstva kopirala je proratnu politiku SAD-a. Do sada nismo imali suverenu i nezavisnu evropsku strategiju ili politički akcioni plan", rekao je on.

"Predlažem da se razgovara o tome da li je nastavak ove politike racionalan u budućnosti."

On je predložio "ponovno otvaranje direktnih linija diplomatske komunikacije sa Rusijom" uz održavanje kontakata na visokom nivou s Kijevom, kao i vođenje razgovora sa Kinom "o modalitetima sljedeće mirovne konferencije".

Orbanov pristup kosi se sa zaključcima posljednjeg samita EU 27. juna, kada su lideri ponovili svoju nepokolebljivu predanost pružanju političke, finansijske, ekonomske, humanitarne, vojne i diplomatske podrške Ukrajini.

XS
SM
MD
LG