Dostupni linkovi

Opozicija u Srbiji ne veruje da će se poštovati ekološki standardi u projektu Jadar


Selo Gornje Nedeljice, gde kompanija Rio Tinto planira da otvori rudnik litijuma, ilustrativna fotografija
Selo Gornje Nedeljice, gde kompanija Rio Tinto planira da otvori rudnik litijuma, ilustrativna fotografija

Opozicija u Srbiji saopštila je u petak da građani nemaju poverenja da će aktuelna vlada poštovati evropske ekološke standarde u sprovođenju projekta Jadar.

Poslanici Zeleno-levog fronta, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana održali su konferenciju nakon sastanka sa državnom sekretarkom Ministarstva za ekonomske poslove i klimatsku akciju Nemačke Franciskom Brantner i predstavnicima nemačke ambasade.

Kopredsednik poslaničke grupe Zeleno-levi front Radomir Lazović izjavio je da su na sastanku, koji je organizovan za vreme posete nemačkog kancelara Olafa Šolca, nemačkim zvaničnicima preneli argumente protiv iskopavanja litijuma.

Olaf Šolc je u petak na Samitu o održivim sirovinama u Beogradu poručio da je projekat Jadar, koji predviđa iskopavanje litijuma na zapadu zemlje, dobar za Srbiju.

Šolc i potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčović podvukli su da će tokom rudarenja ovog minerala, značajnog za zelenu tranziciju, biti poštovani najviši ekološki standardi.

Dvojica zvaničnika isticali su prednosti projekta iskopavanja litijuma dok se vlasti u Srbiji suočavaju sa protivljenjem stanovnika Jadra na zapadu zemlje, opozicije i ekoloških aktivista koji strahuju zbog ugrožavanja životne sredine.

Radomir Lazović je rekao da "nema nikakvih novih konkretnih garancija" koje dolaze od Nemačke da će se poštovati ekološki standardi.

"Kako će Nemačka garantovati da se u Srbiji poštuju zakoni? Aleksandar Vučić zna da nema većinsku podršku za ovaj projekat i sada predstavlja Nemačku kao garanta", rekao je Lazović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Naveo je i da su prilikom nedavne posete Berlinu zvaničnici nemačke vlade na sva pitanja o mogućem zagađenju zemljišta u Srbiji ili standardima Rio Tinta opoziciju upućivali da se obrate Vladi Srbije, odnosno da "pretpostavljaju" da se srpska vlast bavi time.

Na pitanje šta su sledeći potezi opozicije, Lazović je odgovorio da će na sve načine osporavati projekat Jadar i boriti se u skupštini, na akcijama i protestima.

Tepić pozvala na raspisivanje vanrednih izbora

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić pozvala je u petak na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima bi se građani Srbije izjasnili o pokretanju eksploatacije litijuma.

Tepić je u pisanom saopštenju ocenila da je Srpska napredna stranka "prevarila glasače" jer pre junskih izbora nije rekla da će se "svim snagama založiti" da se krene s vađenjem litijuma.

"Zato nema legitimitet za takvu odluku i politiku. Zbog toga je neophodno održati vanredne parlamentarne izbore na kojima bi se građani izjasnili da li su za takvu politiku ili podržavaju stav opozicionih stranaka i stručne javnosti koje se tome protive", navela je Tepić.

XS
SM
MD
LG