Dostupni linkovi

Deo opozicije u Srbiji zatražio hitnu sednicu Skupštine zbog dešavanja u Banjskoj


Zgrada Skupštine Srbije u Beogradu, jul 2023.
Zgrada Skupštine Srbije u Beogradu, jul 2023.

Deo opozicionih parlamentarnih stranaka koje organizuju proteste "Srbija protiv nasilja" zatražile su 3. oktobra hitnu sednicu Skupštine zbog dešavanja u Banjskoj na severu Kosova.

Kako su na konferenciji za medije u Beogradu naveli predstavnici dela opozicionih stranaka, prva tačka dnevnog reda bila bi izveštaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića o bezbednosnoj situaciji na Kosovu sa posebnim osvrtom na događaje u Banjskoj.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević naveo je da je Vučić "doveo zemlju u opasnost da joj ponovo uvedu sankcije" a da su Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti "zauzeti samo borbom za politički rejting".

"Mi smo odlučni da se tome suprotstavimo i kažemo da ne pristajemo da se o tome ćuti već tražimo da se raspravlja u Skupštini", rekao je Milivojević.

Na sednici bi se, kako su naveli utvrđivala i odgovornost Vučića kao i uloga Milana Radočića, bivšeg potpredsednika Srpske liste u događajima u Banjskoj kroz formiranje Anketnog odbora.

U napadu u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra je poginuo narednik kosovske policije Afrim Bunjaku.

Potom je policija Kosova u razmeni vatre sa naoružanom grupom ubila trojicu napadača.

Kosovo je za ovaj napad optužilo Srbiju, što je zvanični Beograd demantovao uz navode da Srbi više nisu hteli da trpe "Kurtijev terror".

Milan Radoičić je 29. septembra preuzeo odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj. Isti dan je podneo ostavku na poziciju potpredsednika Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Radoičića je i pre napada na kosovsku policiju, zvanična Priština dovodila u vezu sa kriminalnim aktivnostima, a od decembra 2021. je pod sankcijama Sjedinjenih Država, zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju.

XS
SM
MD
LG