Dostupni linkovi

Mostarska opozicija: Izbori ili blokiramo parlament BiH


Pogled na Stari most, Mostar
Pogled na Stari most, Mostar

Šest opozicionih stranaka u Mostaru pokrenulo je novu inicijativu, kako bi lokalni izbori i u tom gradu, nakon što ih nije bilo osam godina, ipak bili održani.

Opozicija traži i reakciju Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR), a u slučaju da se ništa ne dogodi do kraja septembra, najavljuju blokadu Parlamenta Bosne i Hercegovine, sve dok ta institucija konačno ne riješi višegodišnji problem izbornih pravila za Mostar.

Podsjetimo, ni ove godine izbori se neće održati 2. oktobra u Mostaru, za kada su zakazani u ostalim lokalnim sredinama u BiH, jer se vodeće hrvatske i bošnjačke stranke u zakonskom roku, najkasnije dva mjeseca uoči izbora, nisu uspjele dogovoriti oko izbornih pravila, odnosno nije provedena šest godina stara odluka Ustavnog suda BiH.

"Vladajući ne žele dogovor"

Sa javne tribine održane sa građanima, opozicija traži da se lokalni izbori u Mostaru hitno održe, a najkasnije do kraja godine. Od visokog predstavnika Valentina Inzka traže da nametne privremena izborna pravila za Mostar, kako bi se izbori mogli održati.

Tribina opozicije u Mostaru
Tribina opozicije u Mostaru

Predsjednik Demokratske fronte Mostar (DF) Mahmut Trčalo, uputivši kritike vladajućim hrvatskim i bošnjačkim strankama, upitao je, kome ustvari situacija bez izbora odgovara.

"Sve su prilike da oni to ne žele. Za sve što njima odgovara, oni se vrlo brzo dogovore. Njima očito odgovara ovakvo stanje u gradu, jer grad bez Gradskog vijeća nije grad", rekao je Trčalo.

Podsjetimo, posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Nakon što je Ustavni sud BiH prije šest godina poništio – na inicijativu hrvatskih stranaka – posebna izborna pravila za Mostar, nametnuta od međunarodne zajednice, vodeće hrvatske i bošnjačke stranke nisu se uspjele dogovoriti o novima.

Gradsko vijeće ne funkcionira već četiri godine, a gradom upravlja gradonačelnik iz HDZ-a BiH (Hrvatska demokratska zajednica), koji donosi i budžet, uz supotpis načelnika za finansije iz SDA (Stranka demokratske akcije).

Opozicija zato traži da visoki predstavnik smijeni gradonačelnika i njegov tim i privremeno imenuje nestranačke ljude.

"Mostarom se trguje"

Čelnik Stranke za BiH u Mostaru Mirsad Kuko je upitao zašto vladajuće stranke ne žele izbore.

"Zašto bi kad vladaju? 56 miliona, svake godine, raspoređuju dva čovjeka. Da li kome odgovaraju? Svojim strankama. Da li imaju kontrole, Gradsko vijeće? Nemaju", ustvrdio je Kuko.

Čelnik HDZ-a 1990 u Mostaru Zdravko Ćorić kritizira lidera vladajućeg HDZ-a BiH, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, podsjetivši da je upravo Čović podnio aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Zdravko Ćorić
Zdravko Ćorić

"Jer, sramotno je ići u Bruxelles i predavati aplikaciju za Europsku uniju, a u svom gradu ne imati izbore", poručio je Ćorić.

Recimo i da prijedlozi opozicije za rješenje krize u Mostaru nisu prošli u Parlamentu. S obzirom na to da već godinama nema rezultatâ pregovorâ, zastupnik SDP-a (Socijaldemokratska partija BiH) u državnom Parlamentu, Saša Magazinović, takođe je zatražio da se pitanje Mostara ne veže ni za jedno drugo političko pitanje u BiH.

"Jer, sa ovim gradom i ovim pitanjem se previše trguje", smatra Magazinović.

Podsjetimo, HDZ BiH u suštini traži izborni princip "jedan čovjek – jedan glas", dok je SDA uglavnom tražila uvođenje više općina, istovremeno i izbornih jedinica. Građani, s druge strane, žele izbore:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:05 0:00
Direktan link


Neki upućuju i kritike inicijativi opozicije, pitajući zašto nije pokrenuta na vrijeme.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:09 0:00
Direktan link


"Otcjepiti se od Mostara"

Predsjednik Udruge za ruralni razvoj iz većinskih hrvatskih naselja Rodoč i Jasenica, južno od Mostara, Željko Šunjić, kaže da su svim građanima s juga ponudili inicijativu da se 2. oktobra održi referendum o otcjepljenju od Mostara, održavanju izbora i uspostavi vlasti.

Zašto, Šunjić govori: "Svakodnevne oružane pljačke po gradu, što trgovina, što benzinskih postaja. Ne prođe noć, a da nama jedan osobni automobil nije otuđen ili da se ne dogodi provala u privatne stanove i kuće. Fekalije koje se razlijevaju po privatnim parcelama iz bivše tvornice Soko poljoprivrednim proizvođačima uništavaju voće i povrće. Niko ne odgovara, dok građani jedu otrov".

Sociolog sa Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Slavo Kukić naglašava da Mostar nije nikakav izuzetak od onoga što se dešava u cijeloj BiH.

Slavo Kukić
Slavo Kukić

"Svugdje u svijetu, takvi kao što su ovi koji vladaju ovom zemljom, završavaju u zatvoru. Ovdje im je dato u ruke da upravljaju državom i oni to 25 godina čine na način kojim pune svoje džepove. Boreći se tobože za nacionalne interese, a nas sve intenzivnije otpremaju preko granice", zaključio je Kukić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG