Dostupni linkovi

Izvinjenje Seulu zbog greške na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara


Čamci sa delegacijama koji plove duž Sene tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 26. jula 2024.
Čamci sa delegacijama koji plove duž Sene tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 26. jula 2024.

Južna Koreja je izrazila žaljenje što je njena delegacija sportista na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu predstavljena kao da dolazi iz Severne Koreje i zatražila uveravanja organizatora da se greška neće ponoviti.

Dok je čamac sa južnokorejskim sportistima prolazio Senom, spiker ih je na francuskom i engleskom predstavio kao "Demokratska Narodna Republika Koreja" što je zvanični naziv Severne Koreje.

Istim nazivom najavljeni su i predstavnici Severne Koreje.

Zamenik ministra sporta i kulture Južne Koreje Jang Mi-ran, koji je boravio u Parizu, zatražio je sastanak sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Izražavamo žaljenje što je zemlja predstavljena kao Severna Koreja na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu kada su ulazili sportisti Republike Koreje", navodi se u saopštenju.

Međunarodni olimpijski komitet je saopštio da je incident bio greška i uputio izvinjenje.

"Duboko se izvinjavamo zbog greške koja je nastala tokom predstavljanja južnokorejskog tima tokom prenosa ceremonije otvaranja", naveo je MOK na društvenoj mreži X.

Delegacija Južne Koreje uključuje 143 sportista koji se takmiče u 21 disciplini. Severna Koreja, koja se vraća na Igre prvi put od Rija 2016, poslala je 16 sportista, preneo je Rojters.

Odnosi između dve pogranične zemlje su na najnižoj tački u poslednjih nekoliko godina, dok Pjongjang već nekoliko meseci šalje južnom susedu hiljade balona sa smećem.

XS
SM
MD
LG