Dostupni linkovi

Šef ODIHR: Na izborima u Srbiji registrovane ozbiljne nepravilnosti


Glasačke kutije na izborima u Srbiji, 17. decembar
Glasačke kutije na izborima u Srbiji, 17. decembar

Šef Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Albert Džonson (Jonson) izjavio je da posmatračka misija ODIHR-a nije imala zadatak da ocenjuje da li su izbori u Srbiji bili slobodni i pošteni, niti da preporučuje ponavljanje glasanja.

On je, međutim, naveo da je misija konstatovala da su izborni uslovi bili neravnopravni i da je zabeležila neregularnosti na sam dan glasanja.

Džonson je u intervju za Glas Amerike 21. decembra rekao da o nalazima u vezi sa izborima nije razgovarao ni sa kim iz vlasti u Srbiji, kao i da postoji "očigledan manjak političke volje" da se primene preporuke o poboljšanju izbornog procesa.

Međunarodna posmatračka misija, koju čine predstavnici ODIHR-a, Parlamentarne Skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, nadgledala je glasanje na parlamentarnim, ali ne i lokalnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra.

U preliminarnom izveštaju, ODIHR je naveo da su izbore obeležili pritisci na birače, kupovina glasova, narušavanje tajnosti glasanja, pristrasno izveštavanje medija u korist vlasti, zloupotreba javnih resursa, učešće predsednika u kampanji.

Najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" ne priznaje rezultate izbora i traži njihovo poništavanje, tvrdeći da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) do pobede došla izbornom krađom.

SNS je odbacila optužbe, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su izbori održani 17. decembra "bili do sada najčistiji i najpošteniji".

Na izborne neregularnosti ukazali su i domaći posmatrači, dok je deo evroparlamentaraca pozvao na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.


"Nismo tu da ocenjujemo izbore kao legitimne, slobodne ili poštene. Posmatramo izborni proces i ocenjujemo ga. I kada je reč o našoj proceni, mnogo toga se vrti oko onoga što nazivamo ravnopravnim uslovima", rekao je Džonson za Glas Amerike.

On je podsetio da je posmatračka misija u zajedničkom saopštenju ocenila da su izborni dan "obeležile brojne proceduralne manjkavosti, uključujući i nekonzistentnu primenu mera kontrole, brojne slučajeve gužvi na biračkim mestima, grupno glasanje, kršenje tajnosti glasanja".

"Ali, bilo je i ozbiljnih neregularnosti poput ubacivanja više listića, kupovine glasova. Te neregularnosti su bile u ograničenom broju: uočili smo pet slučajeva ubacivanja više glasačkih listića i devet slučajeva kupovine glasova. Ali, čak i u ovakvom broju ih je previše", rekao je on.

Na pitanje povodom zahteva dela opozicije za ponavljanjem glasanja, Džonson je rekao da ODIHR nema mandat da poništava izbore, niti da govori da li ih treba ponoviti.

"To je na vlastima. U finalnom izveštaju ćemo imati preporuke, nadamo se da će biti objavljen za tri, četiri meseca i onda ćemo ponovo poslati misiju na sastanke sa svim učesnicima", naveo je.

Džonson je rekao da su u bliskom kontaktu sa izbornom administracijom zbog žalbi, i da očekuje da će imati još sastanaka pre okončanja misije 27. decembra.

Vlada Srbije je 21. decembra saopštila da je upoznata sa preliminarnim zaključcima izveštaja međunarodih posmatrača, kao i da je spremna da sarađuje na pojašnjenju pokrenutih pitanja i unapređenju daljeg izbornog ambijenta.

XS
SM
MD
LG