Dostupni linkovi

Završeni lokalni izbori u četiri opštine u BiH odgođeni zbog poplava

Ažurirano

Glasanje na lokalnim izborima u BiH, 6. oktobar 2024.
Glasanje na lokalnim izborima u BiH, 6. oktobar 2024.

Glasanje na lokalnim izborima u Kiseljaku, Kreševu, Fojnici i Konjicu, opštinama u Bosni i Hercegovini koje su početkom oktobra pogodile katastrofalne poplave i odgodile izbore, održani su u nedjelju, 20. oktobra.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH i premijer Fedaracije BiH Nermin Nikšić nakon glasanja u Konjicu je rekao da su se pojavile određene nepravilnosti u izbornom procesu u Konjicu i najavio kaznene prijave.

Prema podacima Centralne izborne komisije , odziv birača na redovitim biračkim mjestima je 27.386 birača ili 50,83 procenata.

U Fojnici je glasalo 51,81 procenat, odnosno 5.333 birača glasovalo; u Kiseljaku 45,98 procenata, odnosno 8.077 birača; u Kreševu 50,92 procenata, odnosno 2.179 birača; a u Konjicu 54,26 odsto, odnosno 11.797 birača, navodi CIK BiH.

CIK je saopštila je da su biračka mjesta zatvorena u 19 časova, osim dva biračka mjesta u Kiseljaku koja su bila otvorena 10-15 minuta duže jer su za isto toliko vremena kasnila u otvaranju.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je najavio najavio kaznene prijave zbog, kako je naveo, nepravilnosti u izbornom procesu u Konjicu, prenela je televizija N1.

Prema njegovim riječima, materijali za izbore na četiri biračka mjesta dostavljeni su bez prisustva članova biračkih odbora iz SDP-a, kao i vjerojatno iz drugih stranaka.

"Jutros su trebali iskazati svoje primjedbe na zapisniku, onda su se pojavile neke kabadahije koje su to spriječile. Smatram da se u ovoj atmosferi to ne bi smjelo događati. Već smo poduzeli korake prema Gradskom izbornom povjerenstvu, ali i prema Središnjem izbornom povjerenstvu da vidimo je li i ono dio te hobotnice", rekao je Nikšić.

On je također izrazio je zabrinutost zbog preuranjenih izbora u pogođenim područjima,.

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' objavila je da je glasanje na odgođenim izborima na većini biračkih mjesta proteklo u skladu sa pravilima, uz određeni broj incidenata.

Koalicija "Pod lupom" je zabilježila da stranački posmatrači u Fojnici koriste paralelne biračke spiskove i vode evidencije birača koji su izašli na glasanje, kao i da su na tri posmatrana biračka mjesta unijeli primjedbe na navedene nepravilnosti.

Ta organizacija je takožer zabilježila još neke nepravilnosti poput da je na tri biračka mjesta bilo dozvoljeno glasanje bez provjere propisanih identifikacionih dokumenata, porodično glasanje, kao i nekoliko slučaja fotografisanja glasačkog listića i narušavanje tajnosti glasanja.

Kako je ranije najavila CIK BiH, pomoću obrazaca dobijenih iz MUP-a će moći da glasaju i osobe kojima su uništena lična dokumenta, dok će na određenim lokacijama biti i mobilni timovi.

TV Liberty: Solidarnost i pomoć unesrećenima nakon poplava u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:24:29 0:00

Nakon što su ove opštine pogođene poplavama i klizištima u noći sa 3. na 4. oktobar, u njima je odgođeno održavanje izbora, koji su se u većini zemlje održali 6. oktobra.

U hercegovačkoj opštini Jablanica, koja je najteže pogođena poplavama, još se čekaju uslovi za održavanje izbora.

Ukupno, u poplavama je nastradalo 27 osoba.

Prema podacima CIK BiH na lokalnim izborima je bilo ovjereno 296 političkih subjekata, od čega 110 političkih stranaka, a one su se borile za glasove 3,4 miliona glasača.

Na izborima su birana 142 gradonačelnika, odnosno načelnika opština, te isti broj skupština opština/gradova.

Građani su birali i novi saziv Skupštine Brčko distrikta BiH, kao posebne administrativne jedinice u BiH. Prema Izbornom zakonu, ovo tijelo naknadno bira gradonačelnika.

XS
SM
MD
LG