Dostupni linkovi

Državljanki Rusije Irini Tereh odbijen zahtev za privremeni boravak u Srbiji


Porodica Tereh privremeno nastanjena u Srbiji od 2019. godine
Porodica Tereh privremeno nastanjena u Srbiji od 2019. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije odbilo je zahtev državljanki Rusije Irini Tereh (Terekh) za odobrenje privremenog boravka u Srbiji.

To je objavila Irina Tereh koja sa suprugom i sinom živi u Banji Koviljači, na zapadu Srbije. od 2019. godine.

Ona je tražila odobrenje privremenog boravka u Srbiji po osnovu spajanja porodice – sa maloletnim sinom Markom koji ima boravišnu dozvolu na tri godine.

U rešenju Policijske uprave u Šapcu od 4. jula, koje je Tereh objavila, piše da se odobrenje prviremenog boravka odbija jer to zahtevaju razlozi zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana.

U rešenju se ne navode razlozi zbog kojih policija smatra da je Irina Tereh bezbednosni rizik za Srbiju.

"Kako je moguće da nam je posle pet godina legalnog boravka i rada uskraćena mogućnost življenja i rada", napisala je Irina Tereh uz konstataciju da će sada svo troje morati da napuste Srbiju.

RSE nije odmah dobio odgovor MUP-a za obrazloženje ovog rešenja.

Od 2019. tročlana porodica Tereh živi u Banji Koviljači kod Loznice gde su kupili kuću u kojoj su izdavali apartmane. Krajem prošle godine ukinuta im je boravišna dozvola sa obrazloženjem nadležnih da u Srbiji predstavljaju bezbednosni rizik.

Zahteve za stalno nastanjenje u Srbiji podneli su u avgustu 2023. ali su odbijeni.

U međuvremenu je pokrenuta onlajn peticija "Stop proterivanju porodice Tereh" kojom je traženo preispitivanje rešenja da im se ukine boravak.

Irina, Sergej i njihov sin Mark (11) došli su u Srbiju iz Jaroslavlja u Rusiji.

Od leta 2023. Srbija je počela da uskraćuje gostoprimstvo Rusima, posebno antiratnim aktivistima.

Te mere protiv ruskih državljana počele su nakon što je tadašnji šef Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandar Vulin stavljen na američku crnu listu zbog bliskosti sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina.

XS
SM
MD
LG