Dostupni linkovi

NUNS o slučaju Simonović: Crveni alarm zbog još jednog maratonskog suđenja


Dragoljub Simonović, Beograd (24. maj 2019.)
Dragoljub Simonović, Beograd (24. maj 2019.)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava duboku zabrinutost zbog odluke Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu Dragoljubu Simonoviću, Vladimiru Mihailoviću i Aleksandru Marinkoviću za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću.

"Poražavajuće je da je pravda poništena iz proceduralnih razloga i neshvatljive su greške u slučaju koji je bio pod stalnom lupom javnosti i zahtevao punu pažnju i koncentraciju svih u postupku, naročito sudije", navodi NUNS u saopštenju.

Ovakvi slučajevi su, dodaje se, veoma simptomatični i pale crvene alarme jer postoji mogućnost da i ovaj proces u kojem je žrtva novinar traje u nedogled, poput suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije.

"Zabrinuti smo i kako će Milan Jovanović i njegova supruga Jela podneti ponavljanje suđenja, jer su tokom prvostepenog postupka na mnogo načina bili ponižavani i čak kriminalizovani, a njihovo stradanje i pretrpljeni strah minimizirani i banalizovani", ističe se.

NUNS je nedavno izrazio i bojazan za bezbednost kolege Jovanovića, jer mu je oduzeta policijska zaštita, a ta odluka države posle ukidanja presude još je spornija, i zahtevamo od državnih organa da je pod hitno promene.

"Naše udruženje i dalje će svom članu i kolegi Jovanoviću, kao i redakciji Žig-Infa iz Grocke, pružati nedvosmislenu podršku i solidarnost u svakom smislu, u nadi da će u najbržem mogućem roku pravda u slučaju paljenja kuće Jovanovića u Vrčinu biti zadovoljena", zaključuje se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

XS
SM
MD
LG