Dostupni linkovi

U eksploziji bombe ubijen zaposleni u nuklearki Zaporožje


Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje je pod ruskom kontrolom od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu u februaru 2022. (arhivska fotografija)
Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje je pod ruskom kontrolom od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu u februaru 2022. (arhivska fotografija)

Zaposleni u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, ubijen je 4. oktobra ujutro u eksploziji automobilske bombe. Ukrajinske vojne obaveštajne službe su napad opisale kao kaznu za "ratnog zločinca".

Ruski Istražni komitet, koji istražuje zločine, saopštio je da je zaposleni u elektrani Andrei Korotkiy preminuo nakon što je eksplodirala bomba postavljena ispod njegovog automobila.

Eksplozija se dogodila u blizini kuće zaposlenog, u gradu Enerhodar, gde se nalazi elektrana.

Korotkiy je radio u odeljenju bezbednosti elektrane, navodi Komitet.

Ruske vlasti su pokrenule krivični postupak zbog njegove smrti.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba objavila je video snimak eksplozije automobila i u saopštenju označila zaposlenog u elektrani kao "ratnog zločinca" i kolaboracionistu, optužujući ga da je vršio represiju nad Ukrajincima i da je Rusiji dostavio listu zaposlenih u elektrani, kao i da je odavao ko su ljudi sa pro-ukrajinskim stavovima.

"Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine podseća da će svaki ratni zločinac biti pravedno kažnjen", navela je ukrajinska agencija na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Vlasti elektrane osudile su ukrajinske vlasti zbog organizovanja ubistva.

"Ovo je užasan, nehuman čin", rekao je direktor elektrane Yuri Chernichuk, obećavajući kaznu za napadače.

"Napad na zaposlene koji obezbeđuju sigurnost nuklearne elektrane je neodgovoran i skandalozan korak", dodao je.

Ruske snage zauzele su elektranu Zaporožje, najveću u Evropi sa šest reaktora, ubrzo nakon što su ušle u Ukrajinu u februaru 2022. godine. Elektrana trenutno ne radi.

Rusija i Ukrajina redovno optužuju jedna drugu za organizovanje napada na elektranu. Obe strane. istovremeno, negiraju umešanost u napade.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, telo Ujedinjenih nacija, postavila je stalne posmatrače u elektrani. Pozvala je obe strane da se uzdrže od svih napada na nuklearku.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG