Dostupni linkovi

Zatvoreni azerbajdžanski novinar prebačen u gruzijsku zatvorsku ambulantu


Azerbejdžanski novinar Afgan Sadiqov uhapšen je u Gruziji u avgustu 2024. na zahtjev Bakua
Azerbejdžanski novinar Afgan Sadiqov uhapšen je u Gruziji u avgustu 2024. na zahtjev Bakua

Azerbejdžanski novinar Afgan Sadiqov, uhapšen u Gruziji u avgustu na zahtjev Bakua, prebačen je u zatvorsku medicinsku ustanovu zbog narušenog zdravlja nakon štrajka glađu koji je počeo 21. septembra, rekla je njegova supruga Sevinc Sadiqova za RSE 8. oktobra.

Sadiqov, koji je vodio novinsku kuću Azel.TV, više puta je hapšen u Bakuu od 2016. godine i odležao je više od godinu dana u zatvoru po, kako su grupe za ljudska prava nazvali politički motivisanim optužbama.

Vijest o lošem zdravstvenom stanju Sadiqova dolazi kada je Human Rights Watch optužio azerbejdžanske vlasti da koriste "politički motivisane, lažne krivične prijave" za krivično gonjenje i zatvaranje građanskih aktivista, novinara i branitelja ljudskih prava samo nekoliko mjeseci prije nego što će biti domaćin COP29, Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

U izvještaju od 74 stranice, organizacija za zaštitu prava je dokumentirala ono što naziva "usklađenim naporima vlade da desetkuje civilno društvo i ućutka njegove kritičare".

"Prezir azerbejdžanske vlade prema građanskim slobodama dovodi nezavisne grupe i kritičke medije na put nestajanja", rekao je Giorgi Gogia, pomoćnik direktora za Evropu i centralnu Aziju u Human Rights Watch-u.

"Ovo nije slika koju bi vlada trebala da projektuje o sebi uoči COP29. Još nije kasno da vlada poboljša svoju reputaciju oslobađanjem zatvorenih kritičara i okončanjem upotrebe lažnih optužbi protiv civilnog društva, ali mora djelovati odmah."

Pušten u maju 2023. nakon pomilovanja, Sadiqov je u decembru pobjegao u Gruziju, gdje je ponovo uhapšen u avgustu, optužen od azerbejdžanskih vlasti za iznudu.

Amnesty International je pozvao Gruziju da zaustavi njegovo izručenje, upozoravajući da bi se mogao suočiti s mučenjem ili smrću ako se vrati u Azerbejdžan. Odluka o njegovom izručenju još uvijek se čeka na gruzijskom sudu, dok njegovo zdravlje i dalje izaziva sve veću zabrinutost.

Prošle sedmice, pismo koje je potpisalo skoro 60 poslanika u američkom Kongresu poziva državnog sekretara Antonyja Blinkena da izvrši pritisak na Azerbejdžan "za hitno i bezuslovno oslobađanje svih političkih zatvorenika, talaca i ratnih zarobljenika, uključujući etničke Armence, kako bi se omogućilo povoljnije okruženje za uspješnu diplomatiju na COP29."

XS
SM
MD
LG