Dostupni linkovi

Ruski novinar osuđen u odsustvu zbog kršenja 'zakona o stranim agentima' 


Urednik novina "Pskovskaya Guberniya" Denis Kamaljagin
Urednik novina "Pskovskaya Guberniya" Denis Kamaljagin

Gradski sud u Pskovu proglasio je glavnog urednika novina "Pskovskaya Guberniya" ("Pskovska Gubernija") Denisa Kamaljagina krivim za administrativni prekršaj zbog nepoštivanja takozvanog zakona o "stranim agentima".

U presudi se navodi da Kamaljagin, koji je uvršten u registar stranih agenata, nije u roku podnio izvještaje o svojim aktivnostima Ministarstvu pravde, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Sud je odlučio da njega lično kazni sa 30.000 rubalja (oko 320 eura), a novinu na čijem je čelu sa 300.000 rubalja (oko 3.200 eura).

I ranije su pokretani krivični predmeti protiv Kamaljagina, kao i bivšeg koordinatora pskovskog "Glasa" Vladimira Žilinskog zbog, kako se navodi, izbjegavanja dužnosti "stranog agenta".

Ovo je već drugi kazneni postupak protiv Kamaljagina.

Prethodno je optužen da je više puta "diskreditovao" ruske trupe.

Prošle godine kažnjen je s 35.000 rubalja prema administrativnom članu o "diskreditaciji".

Zakon o stranim agentima u Rusiji pojavio se 2012. i omogućio je Ministarstvu pravde da prepozna neprofitne organizacije kao strane agente, ako primaju sredstva iz inostranstva i ako se bave političkim aktivnostima.

Kriterijumi po kojima se određuju takve aktivnosti nisu jasno definisani zakonom, što vlastima omogućava progon organizacija koje djeluju u području obrazovanja, kulture, zdravstva, ekologije i zaštite ljudskih prava.

Naknadno je postalo moguće da se mediji i pojedinci označe kao agenti, uključujući i one koji ne primaju strana sredstva, ali su "pod stranim uticajem".

Rusko zakonodavstvo ne precizira što se tačno treba smatrati stranim uticajem.

XS
SM
MD
LG