Dostupni linkovi

Novi Sad ispravio natpis na spomen-ploči Žrtvama racije


Spomen-ploča Žrtvama racije (levo) nalazi se pored spomenika "Porodica" (na fotografiji: obeležavanje 77. godišnjice racije u Novom Sadu, 23. januar 2019.)
Spomen-ploča Žrtvama racije (levo) nalazi se pored spomenika "Porodica" (na fotografiji: obeležavanje 77. godišnjice racije u Novom Sadu, 23. januar 2019.)

Grad Novi Sad ispravio je natpis na spomen-ploči Žrtvama racije na Dunavskom keju koji je Rome stradale u tom zločinu u Drugom svetskom ratu oslovljavao kao "Cigane", saopštila je novosadska vlast.

Uoči komemoracije na 80. godišnjicu Novosadske racije, zločina mađarskih fašista, koji su od 21. do 23. januara 1942. ubili oko 1.400 Jevreja, Srba i Roma, u Novom Sadu je 20. januara otvorena prepravljena spomen-ploča.

"U tekstu na spomen-ploči, 'Cigan' zamenjena je rečju 'Rom', čime je ispravljen pogrdan naziv naroda koji je, osim Srba i Jevreja, podneo ogromne žrtve ne samo tokom Novosadske racije, već i tokom čitavog Drugog svetskog rata", saopštio je Grad Novi Sad.

Saopšteno je i da je Zavod za zaštitu spomenika kulture uoči komemoracije 23. januara uredio te očistio i ostale bronzane ploče sa imenima stradalih, koje se nalaze u spomen-kompleksu Žrtvama racije u Novom Sadu.

"Ovo je istorijski momenat za romsku zajednicu, jer govori u prilog tome da reč 'cigan' više ne treba da se koristi u komunikaciji. Svi treba da radimo na toleranciji, na multikulturalnosti i da poštujemo jedni druge", rekao je na otvaranju prepravljenog memorijala predsednik Vojvođanskog romskog centra za demokratiju, Aleksandar Jovanović.

Da se sporni natpis nalazi na ploči, koja je postavljena početkom sedamdesetih godina prošlog veka u isto vreme kada i spomenik "Porodica" u okviru memorijala na novosadskom Keju, nedavno su upozorile organizacije za prava Roma i od nadležnih zatražile da isprave grešku koja je bila prisutna pet decenija.

"Ne mislim da je to zlonamerno urađeno, ali pokazuje stanje svesti i kako su tada ljudi razmišljali. Indikativno je da nikome za sve ove godine nije upalo u oči da se na spomen-ploči nalazi reč koja je pogrdna. Mi sebe zovemo Romi, što na romskom znači čovek", rekao je Đorđe Jovanović iz Evropskog centra za prava Roma.

Na 70. godišnjicu Novosadske racije u Mađarskoj, u Budimpešti u januaru 2012. u krugu Muzeja holokausta je otkrivena spomen-ploča žrtvama mađarskih fašista.

"Od 20. do 23. januara 1942. godine, tokom Novosadske racije, mađarske snage ubile su 3.400 stanovnika. Većina žrtava bili su Srbi. Večno su ugašeni životi i više od 700 Jevreja", piše na toj spomen-ploči, koju je podiglo mađarsko Ministarstvo pravosuđa zajedno sa tekstualnom porukom da je Sud Generalštaba 1943. godine počinioce pozvao na odgovornost.

Volite da pevate? 'Svi uglas!' za solidarnost i zajedništvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00
XS
SM
MD
LG