Dostupni linkovi

Sve o incidentima na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu


Poruke koje su tokom protesta studenti izlepili na ulazu u zgradu Rektorata, Novi Sad 23. septembar 2024.
Poruke koje su tokom protesta studenti izlepili na ulazu u zgradu Rektorata, Novi Sad 23. septembar 2024.

Nepoznati maskirani muškarci u crnim uniformama, bačena eksplozivna naprava, povređeni studenti, ekipe policije i hitne pomoći na terenu i blokada zgrade – to su slike sa poslednjih izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Drugi, finalni krug glasanja za to studentsko telo, održan je 23. septembra u susednoj zgradi Rektorata. Odatle se rukovodi radom državnog Univerziteta u Novom Sadu, koga čini više od 14 fakulteta, među kojima je i Filozofski.

Od jutarnjih časova otpočeli su incidenti u kojima su lakše povređena dva studenta.

I to nije prvi put da na ovim izborima interveniše policija.

Glasanje su, od maja ove godine, najmanje pet puta blokirali studenti neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti).

Tvrde da su izbori nelegitimni jer na njima učestvuju samo predstavnici liste Saveza studenata, koju optužuju da je povezana sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS).

Ko je povređen?

U incidentima 23. septembra lakše su povređeni studentkinja Filozofskog fakulteta i aktivistkinja grupe STAV Mila Pajić i student tog fakulteta Srđan Đurić.

Kako su ispričali novinarima, ispred zgrade Rektorata su, zajedno sa ostalim aktivistima STAV-a i studentima, došli u ranim jutarnjim satima - kako bi pokušali da spreče glasanje najavljeno za taj dan.

Srđan Đurić je rekao da su tu primetili grupu od tridesetak u crno obučenih mladića, sa kačketima i maskama, koji su potom bacili eksplozivnu napravu studentima pod noge.

Studenti su nakon toga pozvali policiju.

"Oni su onda počeli da se guraju sa nama, da nas udaraju, a napali su čak i službeno lice, policajca", opisao je Đurić.

Grupa STAV je na Instagramu objavila i video, na kojem se vidi grupa mladića sa kačketima koji bacaju neku vrstu eksplozivne naprave u pravcu studentkinje koja ih je snimala telefonom.

Dok je policija u toku dana bila ispred Rektorata, zajedno sa studentima koji su protestovali, unutar zgrade se, u prisustvu privatnog obezbeđenja, sprovodilo glasanje za Studentski parlament.

Koliko je bilo blokada?

Izbori za Studentski parlament su od proletos prekidani više puta.

Jedan od najvećih incidenata, sa više povređenih, bio je 21. maja. Studenti STAV-a i tada su blokirali glasanje.

Kako je prenela agencija Beta, taj izborni dan počeo je guranjem oko izbornih kutija.

Na silu je ubačen jedan listić, a potom je prosuto mastilo na kutiju.

Blokadu je pratilo koškanje u kojem su povređene predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak i studentkinja iz STAV-a Mila Pajić.

Intervenisali su policija i Hitna pomoć.

Fotografije rektora sa porukama protiv vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koje su studenti zalepili tokom protesta na vrata Rektorata, 23. avgusta 2024.
Fotografije rektora sa porukama protiv vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koje su studenti zalepili tokom protesta na vrata Rektorata, 23. avgusta 2024.

Gotovo 100 zaposlenih na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu je potom uputilo apel u kojem su najoštrije osudili nasilje, sa zahtevom da se pokrenu disciplinski postupci protiv počinilaca.

Istakli su da su napadi na studente organizacije STAV deo nasilja koje je usledilo nakon martovske blokade Filozofskog fakulteta, te da je to posledica i "neadekvatne reakcije Rektorata i Senata univerziteta".

"Oni ne samo da nisu učinili da zaustave blokadu Filozofskog fakulteta, već su podržali počinioce nasilja i tako ozvaničili nasilje na univerzitetu kao legitiman metod 'rešavanja' sporova", zaključili su tada zaposleni u saopštenju.

Nakon što je glasanje premešteno u Rektorat, studenti i aktivisti su tu zgradu tokom leta blokirali na dve sedmice, sa ciljem da spreče izbore.

Zašto se grupa STAV protivi glasanju?

Na izborima se biraju predstavnici Studentskog parlamenta, tela koje učestvuje u radu Filozofskog fakulteta.

Pravo glasa imaju svi redovni studenti, oko 5.000 njih.

Studenti neformalne grupe STAV naglašavali su da im je pravilnikom "praktično onemogućena" kandidatura.

Tražili su da se izmeni pravilnik koji, kako tvrde, onemogućava ravnopravnu kandidaturu više lista i učešće neformalnih grupa studenata na izborima.

Kako kažu, da bi se kandidovali, morali su u roku od pet dana da prikupe potpise podrške oko 500 studenata - koji bi popunili obrasce, dali indekse na uvid, a da potom da se ti potpisi i overe.

Studenti neformalne grupe STAV naglašavali su da im je pravilnikom "praktično onemogućena" kandidatura. Fotografija sa protesta ispred Rektorata 23.septembra 2024.
Studenti neformalne grupe STAV naglašavali su da im je pravilnikom "praktično onemogućena" kandidatura. Fotografija sa protesta ispred Rektorata 23.septembra 2024.

Kandidaturu je za poslednji izborni ciklus podnela samo jedna lista - Savez studenata, koja smatra da je glasanje legitimno.

Savez studenata je već godinama jedina studentska organizacija u parlamentu Filozofskog fakulteta.

Aktuelna predsednica Studentskog parlamenta je Ivana Macak.

Ona je, inače, bila prva na listi Ruske stranke na nedavno održanim lokalnim izborima u Novom Sadu, ali ta partija nije prešla cenzus.

Macak je, kao predsednica Studentskog parlamenta, i članica izborne komisije koja nadzire ceo proces za nove studentske predstavnike.

Ona je u martu ove godine bila u grupi ljudi koji su tražili smenu profesora Dinka Gruhonjića i sedam dana blokirali Filozofski fakultet.

Protest podrške Dinku Gruhonjiću ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, mart 2024.
Protest podrške Dinku Gruhonjiću ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, mart 2024.

Grupu koja je tada blokirala fakultet podržali su predstavnici vlasti, a Gruhonjić je bio izložen višenedeljnim napadima i pretnjama smrću zbog tendenciozno montiranog video snimka u kom on navodno podržava ustaškog zločinca iz Drugog svetskog rata Dinka Šakića.

Zbog blokade rada Filozofskog fakulteta i u znak podrške Gruhonjiću, tada je protestovalo više stotina studenata i profesora – na skupu za odbranu autonomije Filozofskog fakulteta.

Koji su još razlozi protiv održavanja izbora?

Drugi razlog zbog kojeg u STAV-u tvrde da su izbori za Studenstki parlament nelegitimni i zbog kojeg su sprečavali njihovo održavanje je mesto glasanja.

Insistiraju na tome da pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi, a ne u Rektoratu.

Savez studenata je, sa druge strane, naglašavao da se izbori održavaju u Rektoratu, zbog prethodnih incidenata tokom glasanja na Filozofskom fakultetu.

Navodili su da za to imaju saglasnost rektora Dragana Madića.

Grupa STAV Madića naziva "SNS rektorom".

Policija ispred zgrade Rektorata na dan protesta studenata, 23. septembar 2024.
Policija ispred zgrade Rektorata na dan protesta studenata, 23. septembar 2024.

Ko je glasao na izborima?

Izbori za Studentski parlament, prema pravilniku Fakulteta, mogu imati dva izborna kruga.

Za prvi izborni krug postoji cenzus od pet odsto od ukupnog broja studenata sa pravom glasa.

Ukoliko u prvom krugu ne izađe potreban broj studenata, izbori se ponavljaju.

Za drugi izborni krug ne postoji cenzus.

Posle neuspešnog prvog kruga, drugi krug je do sada blokiran više puta.

Ali, glasanje održano 23. septembra, jedina lista koja je na njemu učestvovala smatra legitimnim.

Savez studenata je na Instagramu saopštio da je proces izbora za Studentski parlament okončan.

Kako se navodi u objavljenom zapisniku, 10 studenata glasalo je za njih kao jedinu ponuđenu listu, a dva glasa su nevažeća.

U zapisniku se takođe navodi da je izborni dan prošao "bez incidenata".

Ko je osudio izbore?

Protest ispred Rektorata 23. septembra trajao je dok su unutar zgrade sprovođeni izbori.

I deo nastavnog osoblja Filozofskog fakulteta je u saopštenju ocenio da je glasanje nelegalno i nelegitimno.

Osudili su nasilje protiv studenata i članova neformalne grupe STAV, koji su pokušali da spreče glasanje.

"Solidarno stojimo uz naše studente i zahtevamo da krivci za nasilje budu kažnjeni. Pozivamo upravu Filozofskog fakulteta, kao i sve druge organe našeg fakulteta, da jasno i nedvosmisleno osude svako nasilje koje se sprovodi u ime sada već potpuno nelegalnih i nelegitimnih izbora za Studentski parlament", navode u saopštenju.

Pozvali su upravu da "što pre nađe rešenje koje će biti, pre svega, na zadovoljstvo svih studenata Filozofskog fakulteta".

Dodali su da osuđuju relativizovanje ovog problema, te da nije reč o "sukobu dve grupe studenata".

"Očigledno se ne radi o tome. Tome smo svedočili i kada je grupa nepoznatih lica fizički povredila naše studente", navodi se u pismu koje je potpisalo devet nastavnika i saradnika.

Nasilje je osudio i deo nevladinih organizacija i opozicionih partija.

XS
SM
MD
LG