Dostupni linkovi

Novi Pazar uskoro sedište konzulata BiH i Turske


Diplomatska predstavništva će uticati na imidž Novog Pazara (na fotografiji), smatra gradonačelnik Nihat Biševac
Diplomatska predstavništva će uticati na imidž Novog Pazara (na fotografiji), smatra gradonačelnik Nihat Biševac

“Na ovaj način ćemo biti bolje povezani sa Turskom i BiH", kaže Seid Amidžić, iz Novog Pazara, grada u kojem bi, shodno odluci Vlade Srbije, trebalo da se otvore konzulati Bosne i Hercegovine i Turske.

Vlada Srbije dala je u februaru saglasnost za otvaranje generalnog konzulata BiH, a pre nešto više od pola godine odobrenje je dato i za otvaranje konzulata Turske.

Na ovaj način Novi Pazar, koji se nalazi na oko 280 kilometara jugozapadno od Beograda, a u kojem oko 80 odsto stanovnika čine Bošnjaci, postaće grad diplomatskih predstavništva.

Sagovornik Radija Slobodna Evropa (RSE) nabraja razloge zbog kojih ga ove odluke raduju:

"Pošto smo mi Bošnjaci, naša matična zemlja je BIH, tako da kao deca, sinovi i ćerke, trebamo biti povezani sa svojom maticom, svojom majkom, smatram da je to dobar potez i da je značajno, jer ćemo učvrstiti saradnju i odnose”, kaže Seid Amidžić.

“Konzulati će otvoriti nove mogućnosti, dovešće nove investitore, tako da se radujemo tome”, dodaje Tarik Graca, takođe Novopazarac.

Prema odluci Vlade Srbije konzulat Turske pokrivaće područje koje obuhvata Raški, Moravički, Zlatibirski, Rasinski, Toplički, Nišavski, Jablanički, Pirotski i Pčinjski okrug, dok će bosanski obuhvatiti konzularno područje grada Novog Pazara i opština Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Šta se menja u imidžu grada?

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže da je značaj otvaranja konzulata višestruk, kako za same građane, tako i za unapređenje odnosa između Srbije i ovih država.

“Olakšaće se i ubrzati administrativno pravna procedura za građane, a doprineće i boljem povezivanju između institucija, ali i privrede, kulture i sporta”, rekao je Biševac za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako je objasnio, oba konzulata će doprineti boljem uspostavljanju veza između Bošnjaka i rešavanju problema građana u Novom Pazaru i Sandžaku.

Biševac podseća i da među njima postoji istorijska i rodbinska veza.

“Veliki broj Bošnjaka poreklom iz Sandžaka živi u BiH, kao i u Turskoj, a odselili su se tamo 60-tih godina“, rekao je Biševac.

Šta kažu građani?

Bišvac veruje da će diplomatska predstavništva uticati na imidž Novog Pazara, koji iz godine u godinu postaje sve veći regionalni centar u ovom delu Srbije.

U višegodišnji process, od same ideje i ohrabrivanja do dobijanja saglasnosti, bilo je uključeno i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), koje samo sa institucija BiH ima na desetine potpisanih sporazuma i realizovanih projekata.

Predsednica ovog nacionalnog organa Jasmina Curić kaže za RSE da će konzulati ojačati postojeću saradnju, olakšati život građanima, a Novom Pazaru vratiti nekadašnji status grada konzula.

“Nadamo se da će oba konzulata unaprediti ekonomsku i političku klimu u Sandžaku, a Novi Pazar je bio grad konzula još u 15. veku, kada je dubrovačka republika ovde poslala svog konzula”, rekla je Curić za RSE.

Ona je ocenila i da je ovo dobar početak poštovanja principa reciprociteta, odnosno, kako je objasnila, osnovnog principa dobrih diplomatskih odnosa između Srbije i BiH.

“Zato što Srbija ima svoja dva generalna konzulata u Banjaluci i Mostaru, kao i konzularnu kancelariju u Drvaru. Nadamo se da ovo neće biti jedini generalni konzulat kako BiH, tako ni Turske u Srbiji“, rekla je Curić.

Ideja i za druge zemlje

Ona veruje da će otvaranjem ova dva diplomatska predstavništa podstaknuti i neke druge zemlje da učine isto, poput Nemačke, u kojoj živi veliki deo ovdašnje dijaspore.

Bivši ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgić očekuje otvaranje kozulata njegove zemlje u Novom Pazaru u aprilu.

“Mi Novi Pazar i bošnjački narod smatramo mostom koji spaja Tursku i Srbiju. Nadamo se da će konzulat doprineti jačanju saradnje između ovog kraja, Srbije i naše zemlje”, rekao je Bilgić novinarima tokom posete Novom Pazaru u martu.

To će, kako je rekao, biti olakšavajući faktor za Tursku, a prisustvo generalnog konzula će značiti dolazak investitora u ovaj kraj.

“Državljani Turske koji žive na ovom prostoru više neće morati da dolaze u Beograd, konzulat će za njih biti olakšavajući faktor”, rekao je Bilgić.

Ambasadorka BiH u Beogradu Aida Smajić pozdravlja davanje saglasnosti Vlade Srbije za konzulat njene zemlje u Novom Pazaru, a njegovo otvaranje očekuje do kraja ove godine.

“Mislim da je davanje saglasnosti za otvaranje konzulata dobra politička odluka od strane Srbije”, rekla je Smajić za RSE.

Generalni konzulat će, kako je ocenila, biti prilika da se odnosi između dve susedne zemlje unapređuju, a ujedno i da se Bošnjaci koji su u Novom Pazaru bliže povežu sa Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

“Ne ulazim u to kada će i koga će predsedništvo imenovati, koliko će konzulat imati zaposlenih. Mi to u ovom trenutku ne znamo, nama je bilo bitno da smo dobili saglasnost i da krenemo u realizaciju”, rekla je Smajić.

XS
SM
MD
LG