Dostupni linkovi

Izvještaji o njemačkim ekstremistima u Ukrajini koji se bore za Rusiju


Strani borac koji se bori na strani Ukrajine, regija Kijeva, avgust 2022.
Strani borac koji se bori na strani Ukrajine, regija Kijeva, avgust 2022.

Desetine ekstremista iz Njemačke otputovali su u ratnu zonu od početka ruske invazije na Ukrajinu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke odgovarajući na pitanje lista Die Welt.

Izvještaj u nedjeljnom izdanju novina u koji je dpa imao uvid, citira ministarstvo koje navodi da su organi bezbjednosti Njemačke registrovali odlazak 61 osobe "koje su povezane s ekstremizmom ili politički motivisanim kriminalom".

U slučaju 39 osoba, postojale su stvarne indicije da su napustili zemlju "s namjerom da učestvuju u konfliktu". Od toga je 27 bilo proruskih i 12 proukrajinskih.

U slučaju većine ove grupe, vlasti su imale konkretne informacije da su učestvovali u konfliktu. Govori se o ekstremistima desne i lijeve političke orijentacije.

Međutim, vlasti većinu klasifikuju kao pripadnike fenomena "strane ideologije". Definisanje specifičnih grupa nije moguća zbog nedostatka podataka, navodi njemačko ministarstvo.

Generalno, sudjelovanje u borbenim operacijama u Ukrajini nije kažnjivo, izjavila je za Die Welt glasnogovornica Ministarstva pravosuđa. Učestvovanje u konfliktu nije kažnjivo "sve dok ne djeluju kao plaćenici, već kao pripadnici regularnih oružanih snaga ili ekvivalentnih dobrovoljačkih korpusa i milicija".

Ali to ih ne štiti od istraga o mogućim ratnim zločinima. Prema izvještaju, glavni savezni državni tužilac nije komentarisao da li se vode odgovarajući pravni procesi protiv boraca koji su iz Njemačke otišli na ratište u Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Izvor: dpa
XS
SM
MD
LG