Dostupni linkovi

Berlin pod pritiskom da pošalje tenkove Kijevu


Schoz i Zelenski u Kijevu, juni 2022.
Schoz i Zelenski u Kijevu, juni 2022.

Njemački kancelar Olaf Schoz rekao je američkim kongresmenima u Davosu da će Berlin isporučiti Ukrajini borbene tenkove ako Sjedinjene Države to učine, navodi se u izjavi demokratskog zastupnika Gregoryja Meeksa iz Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma.

Scholz je pod pojačanim pritiskom svojih europskih saveznika da odobri izvoz tenkova Leopard njemačke proizvodnje.

"U osnovi, to bi trebale biti Sjedinjene Države i Njemačka. U to nema sumnje", rekao je Meeks novinskoj agenciji AFP 19. januara, nakon sastanka sa Scholzom na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Švicarska.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je, nakon sastanka u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, da "snažno vjeruje" da Ukrajinu treba opskrbiti tenkovima.

"Čujemo Vašu poruku. Trebate više sistema protuzračne obrane i artiljerije, više naoružanja", rekao je na Twitteru. "Čvrsto vjerujem da treba poslati tenkove."

Berlin se suočava sa sve većim pritiskom da Kijevu isporuči borbene tenkove, a Zelenski je izrazio frustraciju zbog nenabavljanja dovoljno naoružanja.

Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius poželio je dobrodošlicu američkom sekretaru obrane Lloydu Austinu u Berlinu.

On je izjavio da su njemački sistemi naoružanja do sada isporučeni dokazali svoju vrijednost i da će "nastaviti i u budućnosti, zajedno sa partnerima, da podržava Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu, teritorijalnu nezavisnost i suverenitet".

Međutim, ministar obrane nije pomenuo tenkove Leopard 2 koje Ukrajina dugo traži.

Otkako je Velika Britanija prošle sedmice objavila da će poslati tenkove Challenger 2, Berlin se suočio sa sve većim pritiskom da isporuči borbene tenkove ili barem oslobodi put drugima, kao što je Poljska, da isporuče njemačke Leoparde iz vlastitih zaliha.

Ostin će 20. januara biti domaćin redovnog koordinacijskog sastanka zapadnih saveznika Ukrajine u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG