Dostupni linkovi

Njemačka krajnja desnica po prvi put pobjeđuje na regionalnim izborima


Lider AfD-a u Tiringiji Bjorn Hocke podiže palčeve nakon izlaznih anketa izbora u Tiringiji, Njemačka, 1. septembra 2024.
Lider AfD-a u Tiringiji Bjorn Hocke podiže palčeve nakon izlaznih anketa izbora u Tiringiji, Njemačka, 1. septembra 2024.

Krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je prvi put pobijedila na regionalnim izborima u nedjelju, u Tiringiji, dok se u susjednoj Saksoniji ova stranka bori s Kršćansko-demokratske unije (CDU) za prvo mjesto, prema izlaznim anketama, javio je AFP.

AfD je dobio između 30,5 posto i 33,5 posto glasova u Tiringiji, a između 30 posto i 31,5 posto u Saksoniji.

Socijaldemokrate kancelara Olafa Scholza zabilježile su novi izborni pad s ocjenom između 6,5 i 8,5 posto u ove dvije regije.

CDU je saopćio da se neće udružiti s AfD-om kako bi formirao većinu u parlamentima Tiringije i Saksonije.

Generalni sekretar CDU-a u te dvije regije istočne Njemačke Carsten Linnemann kazao je da "birači sigurno znaju da neće biti koalicije sa AfD-om". Dodao je da pronalaženje parlamentarne većine "neće biti lako".

Oko 3,3 miliona ljudi imalo je pravo glasa u Saksoniji i skoro 1,7 miliona u Tiringiji.

Ovi izbori se promatraju s nervozom u Berlinu, prenosi Beta.

Još jedni pokrajinski izbori slijede 22. septembra u još jednoj istočnoj državi, Branderburgu, koju trenutno vode socijaldemokrati Scholza.

Naredni parlamentarni izbori u zemlji treba da se održe za malo više od godinu dana.

Kopredsjednica AfD-a Alice Weidel opisala je izbore 1. septembra glasanje kao "važan međaš za nacionalne parlamentarne izbore iduće godine".

Ta partija je osvojila prva mjesta u gradskim i pokrajinskim vladama prošle godine.

AfD je najjača partije na bivšem komunističkom istoku zemlju i domaća obavještajna agencija drži pod zvaničnim nadzorom ogranke partije i u Saksoniji i u Tiringiji kao "dokazane desničarske ekstremističke grupe".

Lider partije u Tiringiji Bjorn Hocke osuđen je za namjernu upotrebu nacističkog slogana na političkim događajima, ali je u toku žalbeni postupak.

CDU vlada u Saksoniji od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

Posebno je komplicirana politika u Tiringiji zato što je Lijeva stranka guvernera Boda Ramelowa pala na beznačajni nivo na nacionalnoj razini. Sahra Wagenknecht, dugo jedna od najpoznatijih ličnosti te stranke, napustila je partiju prošle godine kako bi formirala novu partiju Buendnis Sahra Wagenknecht (BSW), koja sada ima bolje rezultate od Lijeve stranke.

CDU dugo odbija suradnju s Lijevom strankom, koja je nastala od istočnonjemačkih vladajućih komunista. CDU nije isključila suradnju sa BSW-om.

Velika podrška za AfD i BSW potpomognuta je nezadovoljstvom s nacionalnom vladom koja je ozloglašena po unutrašnjim trvenjima. Obje partije su najjače u manje bogatom istoku zemlje.

AfD koristi jako antiimigrantsko raspoloženje u regiji. Nakon prošlosedmičnog napada nožem u zapadnom gradu Solingenu, za koji je optužen ekstremista iz Sirije, njemačka vlada je najavila nove restrikcije za noževe i nove mjere da se olakšaju deportacije.

Njemački stav prema ratu u Ukrajini je također jedno od pitanja. Berlin je drugi po količini oružja koje se isporučuje Ukrajini poslije Sjedinjenih Država, a to je upravo nešto čemu se protive i AfD i BSW.

XS
SM
MD
LG