Dostupni linkovi

Njemački kancelar zabrinut zbog uspjeha krajnje desnice na regionalnim izborima


Njemački kancelar Olaf Scholz, Solingen, Njemačka, 1. septembra 2024.
Njemački kancelar Olaf Scholz, Solingen, Njemačka, 1. septembra 2024.

Njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je "gorkim" rezultate dvaju regionalnih izbora koji su donijeli velike pobjede krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) i gubitke njegove koalicije, te je pozvao glavne stranke da formiraju vlade bez "desničarskih ekstremista".

Na izborima tokom vikenda u Tiringiji AfD je postao prva ekstremno desna stranka koja je pobijedila na regionalnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata. AfD je bio tijesno drugi iza konzervativaca u Saskoj, pokazale su projekcije objavljene kasno u nedjelju, prenosi Reuters.

Međutim, AfD, kojeg sigurnosni zvaničnici u obje istočnonjemačke države smatraju "desničarskim ekstremistom", vjerovatno neće moći da vlada jer su druge stranke do sada odbijale sarađivati s njim u formiranju većine.

Ipak, nacionalistička, antimigraciona i Rusiji prijateljska stranka mogla bi da završiti s dovoljno mjesta u obje države i blokira odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što je imenovanje sudija ili najviših sigurnosnih zvaničnika, što bi joj dalo moć bez presedana.

"Rezultati AfD-a u Saskoj i Tiringiji su zabrinjavajući", rekao je Scholz u izjavi za Reuters.

Pojasnio je da govori kao poslanik svojih Socijaldemokrata lijevog centra (SPD).

"Naša se zemlja ne može i ne smije naviknuti na ovo. AfD šteti Njemačkoj. Slabi ekonomiju, dijeli društvo i uništava ugled naše zemlje", istakao je njemački kancelar.

S obzirom na godinu dana do njemačkih nacionalnih izbora, nedjeljni rezultati kaznili su Scholzovu koaliciju.

Sve tri vladajuće stranke izgubile su glasove, a samo je njegov SPD prešao prag od pet posto potreban za ostanak u parlamentima obje savezne države.

"Rezultati nedjeljnih izbora su gorki - i za nas", rekao je Scholz. Ali je i primijetio da se strašnija predviđanja, da bi SPD mogao prvi put ispasti iz državnog parlamenta, nisu ostvarila.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG