Dostupni linkovi

Naprednjaci najavili formiranje vlasti u Nišu, a opozicija borbu


Prvi na listi Ruske stranke u Nišu Tihomir Perić pristustvovao je slavlju Srpske napredne stranke povodom izborne pobede, 3. jun 2024.
Prvi na listi Ruske stranke u Nišu Tihomir Perić pristustvovao je slavlju Srpske napredne stranke povodom izborne pobede, 3. jun 2024.

Naprednjaci su najavili formiranje vlasti u Nišu nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) saopštila da je njihova koalicija na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova osvojila 30 od 61 mandata u gradskom parlamentu.

Opozicija sa druge strane najavljuje borbu i tvrdi da je odnela pobedu na izborima u trećem po veličini gradu u Srbiji i da Srpska napredna stranka (SNS) nema 30 mandata, koliko joj je potrebno da bi sa odbornikom Ruske partije formirala vlast.

Naprednjaci 'zvanično' proglasili pobedu

Prvi na listi SNS-a Dragoslav Pavlović izjavio je 3. juna da će vladajuću većinu formirati sa Ruskom strankom koja je na lokalnim izborima osvojila jedan mandat.

"Sada možemo i zvanično da proglasimo pobedu liste 'Aleksandar Vučić - Niš sutra' u Nišu, zajedno sa našim prijateljima 'Ruskom strankom'", rekao je Pavlović na izbornom slavlju SNS-a kojem je prisustovao i Tihomir Perić iz Ruske stranke.

I Perić je potvrdio da će podržati koaliciju SNS-a.

Slavlje u štabu Srpske napredne stranke u Nišu, 3. jun 2024.
Slavlje u štabu Srpske napredne stranke u Nišu, 3. jun 2024.

Opozicija optužuje SNS za prevaru

Ispred Gradske izborne komisije u Nišu okupili su se građani, gde su predstavnici opozicije najavili borbu pravnim sredstvima "za pravedne izborne rezultate".

Kandidat za gradonačelnika opozicione koalicije "Biramo Niš" Đorđe Stanković izjavio je 3. juna da opozicija "zna da je pobedila".

On je naveo da je 2. juna uveče, na 100 odsto obrađenih podataka, SNS imao 29 mandata.

"Danas je taj uzorak promenjen. Uneto je devet novih biračkih mesta i statistika automatski ne odgovara onome što je bilo juče", kazao je Stanković.

Kandidat za gradonačelnika opozicione koalicije "Biramo Niš" Đorđe Stanković, 3. jun 2024.
Kandidat za gradonačelnika opozicione koalicije "Biramo Niš" Đorđe Stanković, 3. jun 2024.

Stanković je rekao da je GIK "doneo odluku koja je značajno promenila prvobitne rezultate" lokalnih izbora u Nišu.

Dodao je da je opozicija tražila celokupni izborni materijal na uvid.

"Kako bismo proverili navode i neregularnosti koje smo ustanovili na početku", rekao je Stanković i najavio da će upotrebiti sva sredstva za odbranu glasova građana Niša.

Kako je rekao, njihov pravni tim ima dokaze o nepravilnostima tokom izbornog procesa.

"Tražimo da se svi naši prigovori uvaže i da se poništi odluka koja je naknadno donesena", zaključio je Stanković.

Prema podacima GIK-a, opozicione liste u Nišu u zbiru su osvojile 30 mandata, što znači da im fali jedan za formiranje većine.

Grupa građana "Dr Dragan Milić" osvojila je 16, a koalicija "Biramo Niš" 10 mandata.

Po dva mandata osvojile su opozicione liste "Kreni-promeni" i "Ujedinjeni".


Stanković je rekao da je "očigledno" da je SNS spreman da u Nišu prevari građane.

"Mi ćemo se potruditi da pravnim sredstvima sve rešimo. Postoji koordinacija sve četiri opozicione liste i pravnim putem dobićemo pobedu", istakao je on.

Po broju glasova, opozicija u Nišu osvojila je više. Četiri opozicione liste koje su prešle cenzus imaju 53.799 glasova, a lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" 49.243.

Doktor Dragan Milić, lider grupe građana koja je drugoplasirana na lokalnim izborima je nakon rezultata GIK-a objavio na svom Iks (X) profilu da je razlika u broju glasova između SNS-a sa Ruskom strankom i opozicije 3.332.

"Niš je glasao i izglasao promene i nijedna šahovska kombinacija ne može to da promeni", napisao je Milić.

Opozicija je u ovom gradu najavila ujedinjenje i proglasila pobedu na izborni dan.

Savo Manojlović iz Pokreta "Kreni-Promeni" napisao je na svom Iks profilu da vlast "pokušava da ukrade pobedu građana".

"Kreni-Promeni je spreman da brani volju građana. Podržaćemo dalje korake doktora Milića i ostalih opozicionih listi u Nišu, među kojima je i niški tim Kreni-Promeni", napisao je Manojlović.

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je 3. juna rekao da će predstavnici te stranke u Nišu da se bore zajedno s građanima za "očuvanje izborne volje izražene na lokalnim izborima".

Izbori u Srbiji su održani u 89 gradova i opština.

Borba za Niš
molimo pričekajte
Borba za Niš

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
XS
SM
MD
LG