Dostupni linkovi

Opozicija napustila sednicu Skupštine Niša, pa se vratila


Niš
Niš

Predstavnici opozicije sa ukupno 30 odbornika iz protesta su 12. avgusta napustili konstitutivnu sednicu Skupštine grada Niša, nakon što su tokom rasprave pokušali da spreče formiranje parlamenta tvrdeći da Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića nema većinu.

To su argumentovali odsustvom odbornice SNS Slavice Aleksić, tražeći da se glasa o prestanku njenog mandata pre nego što se umesto nje izabere drugi predstavnik naprednjaka.

Nakon što je opozicija napustila sednicu, predsedavajuća skupštine Mirjana Lapajne saopštila da je postoji kvorum od 31 odbornika.

Oni su bez prisustva opozicije i odbornice Aleksić, kojoj je prestao mandat, izglasali njenu zamenu Bratislava Ćirkovića.

Tada su se odbornici opozicije vratili u skupštinsku salu i protestovali zbog verifikovanja mandata Ćirkoviću.

Prethodno je zakletvu položilo 60 od ukupno 61 odbornika.

Sednica je bila privremeno prekinuta za vreme usvajanja dnevnog reda, kada su odbornici opozicije zauzeli govornicu, pošto im predsedavajuća nije dala reč.

Opozicija tvrdi da SNS nema većinu i da na dnevnom redu ne mogu da budu izbor gradonačelnika i gradskih većnika, već samo verifikovanje mandata i izbor predsednika Skupštine grada.

Tročlana verifikaciona komisija, u kojoj su dva člana opozicije i jedan sa liste SNS i njihovih koalicionih partnera, verifikovala je 60 odborničkih mandata bez jednog mandata Ruske stranke.

Po izveštaju GIK-a, Ruskoj stranci pripada jedan mandat, tako da je bila potrebna verifikacija 61 mandata.

Za odluku o verifikaciji mandata, donetu na osnovu rešenja Gradske izborne komisije, glasalo je 30 odbornika Skupštine grada iz koalicije oko Srpske napredne napredne stranke i Ruske stranke.

Na kraju je odbornik Ruske stranke Tihomir Perić položio zakletvu, odnosno zakletvu je položilo 60 odbornika.

Sednica je ponovo prekinuta kako bi bio zamenjen mandat odbornice sa liste "Aleksandar Vučić - Niš sutra".

Niška opozicija optužila je vlast za prekrajanje izborne volje građana.

GIK i Viši sud u Nišu odbili su sve prigovore i žalbe opozicionih lista i pojedinaca.

GIK je 1. jula saopštio ukupne, odnosno konačne rezultate izbora za odbornike Skupštine grada Niša.

Prema konačnim rezultatima GIK-a, koalicija okupljena oko SNS dobila je 30 mandata, grupa građana "Dr Dragan Milić" 16 mandata, koalicija "Biramo Niš" dobila je deset mandata, koalicija "Ujedinjeni - Nada za Niš" i pokret "Kreni promeni" po dva, a Ruska stranka jedan mandat.

XS
SM
MD
LG