Dostupni linkovi

Nikolić i Vujanović: Odnosi izvanredni, pomoć dragocena i očekivana


Razgovor Filipa Vujanovića i Tomislava Nikolića
Razgovor Filipa Vujanovića i Tomislava Nikolića
Odnosi Srbije i Crne Gore u ovom trenutku su izvanredni, a pomoć koju je ta država uputila Srbiji, pogođenoj katastrofalnim poplavama, bila je dragocena i očekivana, zaključak je predsednika dve države Tomislava Nikolića i Filipa Vujanovića, koji su se sastali u Beogradu.

Vujanović je u zvaničnu posetu Beogradu stigao nekoliko dana pošto je u Srbiji ukinuta vanredna situacija, a stanje u poplavljenim područjima počelo da se stabilizuje.

Poručio je da se takav njegov potez podrazumevao, zbog potrebe da još jednom iskaže saosećanje crnogorskih građana zbog ljudskih žrtava u poplavama i žalost zbog ogromne štete koja se još uvek ne može proceniti.

„Razgovarali smo i podjelili žaljenje zbog tragedije Bosne i Hercegovine i svega onoga što je bila tragedija Hrvatske, srećom neuporedivo manja i u žrtvama i u materijalnoj šteti. Mi smo zaista zajedno sa Srbijom i spremni u svim svojim dipolmatskim aktivnostima što ih činimo da promoviđemp potrebu da međunarodna zajednica u cjelini svom svojom energijom i potencijalima što prije i u što većem obimu pomogne Srbiji“, rekao je Vujanović.

Crna Gora je, reagujući u prvi mah, u pomoć Srbiji poslala pet spasilačkih timova i po jedan ronilački i sanitetski tim. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić reakciju crnogorske države ocenio je kao blagovremenu, istakavši da je umanjila posledice prirodne katastofe koja je pogodila Srbiju.

„Pomoć koja je bila dragocena i u nekom procentu, da ga uopšte ne izračunavamo smanjila razmere katastrofe koja nas je zadesila. Ali mislim da već duži niz godina, naše dve države sarađuju tako da je ta pomoć mogla da bude očekivana. Ako katastrofa nije mogla da se predvidi, pomoć je mogla da se predvidi. Zato se zahvaljujem i građanima Crne Gore i rukovodstvu Crne Gore na tome što nije razmišljalo ni trenutka već nam se obratilo i ponudilo svoju pomoć koju smo prihvatili kao bratski pruženu ruku“, naveo je Nikolić.

Razvijanje prijateljskih odnosa

Vujanović i Nikolić osvrnuli su se i na uzajamne odnose dve države, koji su od raspuštanja nekadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore 2006., imali svoje uspone i padove. Na najvećem testu bili su 2008., kada je tadašnja crnogorska ambasadorka označena nepoželjnom u Beogradu, pošto je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova. Sada je međutim posve drugačija situacija, što podvlači Filip Vujanović.

„Da je naš državni odnos poštovanja uzajamne podrške i znanja da tako mora da bude i u budućnosti. Mi smo dvije bliske države. Uvijek volim da kažem države koje u međunarodnoj zajednici imaju najveći stepen bliskosti. Mi to jesmo i to treba da budemo. I zato sam nekoliko puta saopštio da se naša solidarnost podrazumjevala i da će se ona nastaviti na način koji je ukupni potencijal građana i države Crne Gore.“, smatra Vujanović.

Tomislav Nikolić naglasio je težnju Srbije da nastavi razvijanje prijateljskih odnosa sa Crnom Gorom, podvukavši da će na putu prema EU dve države razmenjivati iskustva i međusobno se pomagati.

„Srbija će sa Crnom Gorom večito da sarađuje. Menjaće se vlasti i u Srbiji i u Crnoj Gori, ali taj odnos ne sme da bude promenjen i ne sme da bude ugrožen čak iako se ponekad učini da pojedinci možda pokušavaju na bilo koji način pomute naše odnose. Dakle, sa naše strane, iskrenost je potpuno čista i jasna. Sa strane rukovodstva Crne Gore: Mislim da i građani Srbije i Crne Gore polako shvataju da nemaju šta jedni drugima da zamere, ali da imaju u čemu jedni drugima da pomognu.“, zaključio je Nikolić.

U poslednjih godinu i po dana intenzivirana je saradnja najviših državnih zvaničnika Srbije i Crne Gore. Početkom prošle godine u Podgorici je boravio Tomislav Nikolić, u septembru 2013. Crnu Goru je posetio i tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić, dok je posle pauze od 10 godina, prošlog decembra u Beogradu boravio crnogorski premijer Milo Đukanović.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG