Dostupni linkovi

Bivši stranački rivali podržali Trumpovu kandidaturu za predsjednika SAD


Republikanski predsjednički kandidat i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump podiže šaku pored republikanskog potpredsjedničkog kandidata J. D. Vancea(desno), u Milwaukeeju, Wisconsin, SAD, 16. jula 2024.
Republikanski predsjednički kandidat i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump podiže šaku pored republikanskog potpredsjedničkog kandidata J. D. Vancea(desno), u Milwaukeeju, Wisconsin, SAD, 16. jula 2024.

Bivši vodeći rivali Donalda Trumpa u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju, guverner Floride Ron Desantis i bivša ambasadorica Ujedinjenih naroda Nikki Haley, podržali su u utorak kandidaturu bivšeg predsjednika za još jedan mandat u Bijeloj kući.

U obraćanju na konvenciji Republikanske stranke u Milwaukeeju, Haley je rekla da ju je Trump pozvao da govori u ime jedinstva. Rekla je da je to bio "ljubazan poziv" i da ga je "rado prihvatila".

Tramp, koji je ponovo nosio bijeli zavoj na uhu koje je povrijeđeno u subotnjem pokušaju atentata, mahao je i rekao "hvala puno" uz ovacije prisutnih delegata.

Haley je priznala da se svi Amerikanci ne slažu s Trumpom, cijelo vrijeme. "Moja poruka njima je jednostavna. Ne morate se 100 posto složiti s Trumpom da biste glasali za njega. Uzmite moj primjer, nisam se uvijek slagala s predsjednikom Trumpom, ali se češće slažemo nego što se ne slažemo", rekla je Haley.

Nije bilo planirano da se Haley pojavi na konvenciji, ali je to promijenio atentat na Trampa, na mitingu u Pensilvaniji prošlog vikenda. Prije samo četiri mjeseca, Haley je upozorila da Amerika ne može da "izdrži još četiri mjeseca haosa pod Trumpom", ali je kasnije saopštila da će da ga podrži na izborima, prenosi agencija Frans pres.

Guverner Floride pohvalio je Trumpovu graničnu i ekonomsku politiku.

"Naša zemlja je bila poštovana kada je Donald Tramp bio glavnokomandujući", rekao je Desantis. On je također optužio sadašnjeg predsjednika Joea Bidena za "nedostatak kapaciteta" za obavljanje predsjedničke funkcije.

Drugi dan konvencije bio je fokusiran na pitanje sigurnosti, a ton je bio oštriji nego prve večeri, prenosi Reuters.

Govornici su žestoko kritikovali Bidenovu graničnu politiku, tvrdeći da ugrožava sigurnost zemlje. Senator iz Teksasa Ted Cruz nazvao je priliv migranata "invazijom".

Cruz je u svom govoru ponovio Trumpovu retoriku protiv imigracije, okrivljujući demokrate za, kako je rekao, talas nasilnog kriminala za koji se okrivljuju migranti.

Ta retorika bila je u suprotnosti sa porukom nacionalnog jedinstva za koju je Trump obećao da će uputiti poslije atentata. U međuvremenu je saopšteno da će republikanski kandidat održati prvi miting poslije pucnjave u Michiganu.

Pokušaj atentata na Trampa potresa izbornu kampanju u SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

U saopštenju, objavljenom tokom stranačke konvencije, navodi se da će Trump govoriti zajedno sa svojim kandidatom za potpredsjednika J.D. Vanceom u Grand Rapidsu.

Tramp je prethodno, preko svoje društvene mreže, pozvao zemlju da bude ujedinjena.

XS
SM
MD
LG