Dostupni linkovi

Zapadnoafrička delegacija stigla u Niger


Protesti u Nigeru u znak podrške vojnom udaru na kojima su česte ruske zastave, 3. avgust 2023.
Protesti u Nigeru u znak podrške vojnom udaru na kojima su česte ruske zastave, 3. avgust 2023.

Delegacija Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (Ekovas) stigla je u četvrtak, 3. avgusta u glavni grad Nigera Nijamej da pokuša da nađe rešenje za krizu, osam dana posle puča u kome je svrgnut demokratski izabrani predsednik Mohamed Bazum.

Delegacija Ekovasa, predvođena bivšim predsednikom susedne Nigerije Abdulsalamijem Abubakarom treba da se sastane sa pučistima u Nigeru da im preda zahteve vođa te panafričke organizacije, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Predsednik Nigerije Bola Tinubu, aktuelni predsedavajući Ekovasa, zatražio je da se sve učini da se nađe prijateljsko rešenje krize u Nigeru, posle sankcija koje je Ekovas uveo toj zemlji i ultimatuma upućenog pučistima da ponovo uspostave ustavni poredak, javlja agencija Frns pres (AFP).

Ekovas je uveo oštre sankcije Nijameu i dao rok pučistima do nedelje da vrate izabranog predsednika Mohameda Bazuma svrgnutog 26. jula, uz pretnju da će u protivnom pribeći sili.

Ta organizacija prekinula je finansijske transakcije sa Nigerom i navela da se sprema za vojnu operaciju, naglašavajući istovremeno da je to "poslednja opcija na stolu".

XS
SM
MD
LG