Dostupni linkovi

Netanjahuov koalicioni partner podržava dogovor o taocima u Gazi


Fotografija vazdušnog napada Izraela u Pojasu Gaze od 3. juna 2024.
Fotografija vazdušnog napada Izraela u Pojasu Gaze od 3. juna 2024.

Stranka Šas, najveći koalicioni partner premijera Izraela Benjamina Netanjahua, saopštila je 4. juna da će podržati potencijalni dogovor o oslobađanju izraelskih talaca iz Pojasa Gaze čak i ako to podrazumijeva reviziju izraelske ratne strategije u Gazi.

Izjava ultraortodoksne jevrejske stranke, koja ima 11 od 120 mjesta u parlamentu, uslijedila je nakon što su 3. juna isto poručili iz druge takve stranke u koaliciji, Ujedinjena Tora judeizam.

"Naše stajalište je da ne postoji ništa veće od vrijednosti života i naredbe da se zarobljenici otkupe, jer su njihovi životi u stvarnoj opasnosti", rekli su iz stranke Ujedinjena Tora judeizam.

Pozivajući se takođe na vjersku obvezu, Šas je obećao "punu podršku" predlogu.

Predsedavajući izraelske stranke Šas Arije Deri (pozadi) sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjnahuom (desno) i tadašnjim ministrom odbrane Naftalijem Benetom (lijevo) na sastanku desničarskog bloka, mart 2020.
Predsedavajući izraelske stranke Šas Arije Deri (pozadi) sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjnahuom (desno) i tadašnjim ministrom odbrane Naftalijem Benetom (lijevo) na sastanku desničarskog bloka, mart 2020.

To je ohrabrilo Netanjahua i njegov ratni kabinet da "izdrže sve pritiske da se prestane sa vraćanjem talaca", piše Rojters.

Zajednička podrška dvije stranke, kojima pripada 18 od 72 mjesta pod kontrolom Netanjahuove proširene vlade, mogla bi pomoći u neutralisanju protivljenja krajnje desnih partnera.

Stranka Jevresjke moći i stranka vjerskog cionizma , koje se protive dogovoru, kontrolišu 13 mjesta i zaprijetile su napuštanjem vlade ukoliko dođe do dogovora.

Oni se brinu da bi predlog zaustavio napore da se porazi palestinska islamistička grupa Hamas, koja je u SAD-u i Evropskoj uniji proglašena terorističkom.

Netanjahu je rekao da Izrael neće zaustaviti rat bez svrgavanja i razoružavanja Hamasa, dok Hamas insistira na tome da svaki dogovor mora uključivati prekid izraelske ofanzive u Gazi.

Iako se izraelska javnost okupila oko rata izazvanog Hamasovim prekograničnim pohodom ubistava i otmica 7. oktobra, podrška je oslabila zbog zabrinutosti za 120 preostalih talaca, od kojih se vjeruje da je više od trećine umrlo.

Prema anketi koju je u nedjelju objavio javni servis Kan, 40 odsto Izraelaca podržava predlog o prekidu vatre, koji je prošle sedmice predstavio američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), dok je 27 odsto protiv, a 33 odsto neodlučno.

Četrdeset odsto ispitanika reklo je kako vjeruje da bi, ako Izrael uđe u dogovor, rat prestao, dok je 34 posto predviđalo nastavak borbi, a 26 posto bilo je neodlučno.

Na pitanje hoće li Izrael uspjeti da sruši Hamas, 32 odsto je odgovorilo potvrdno, 42 odsto je reklo ne, a 26 odsto je bilo neodlučno, otkrio je Kan.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG