Dostupni linkovi

U Nepalu najmanje 62 nestalih u klizištima koja su odnijela dva autobusa u rijeku


Potraga za nestalima u Nepalu 12.jul 2024. Screenshot objave policije Nepala koju su podijeli na društvenim mrežama, prenosi Reuters.
Potraga za nestalima u Nepalu 12.jul 2024. Screenshot objave policije Nepala koju su podijeli na društvenim mrežama, prenosi Reuters.

Najmanje 62 putnika se vode kao nestali nakon što su klizišta u petak odnijela dva autobusa u nabujalu rijeku u Nepalu, saopštile su vlasti.

Navode da je mobilisano vojno i policijsko osoblje u potrazi za nestalim osobama u rijeci Trishuli u okrugu Chitwan, oko 86 km zapadno od glavnog grada Katmandua.

"Autobusi nisu primijećeni. Rijeka je i dalje nabujala, a voda je mutna, što predstavlja problem za tragače," rekao je Antim Sinjali, okružni zvaničnik.

Najmanje tri putnika preživjela su s lakšim povredama iskočivši iz autobusa prije nego što se masa kamenja i blata spustila niz padine, dodao je Sinjali.

On je rekao da je sedam indijskih državljana među nestalim putnicima.

Klizišta i poplave izazvane obilnim monsunskim kišama usmrtile su najmanje 91 osobu u Nepalu od sredine juna.

U okrugu Kaski, 150 km zapadno od Katmandua, 11 ljudi je poginulo kada su klizišta odnijela tri kuće, dok su tri osobe poginule u klizištima u susjednom okrugu Myagdi, rekao je portparol policije Dan Bahadur Karki.

U objavi na društvenim mrežama u petak, premijer Pushpa Kamal Dahal izrazio je tugu zbog katastrofa i naložio vladinim agencijama da sprovedu efikasne operacije potrage i spašavanja.

XS
SM
MD
LG