Dostupni linkovi

Ministar sigurnosti BiH tvrdi da je napadnut, policija da je vozač preticao kolonu službenih vozila


Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, 20. septembar 2021.
Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, 20. septembar 2021.

Sarajevska policija saopćila je da je vozač iz Sarajeva preticao službeni automobil ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića koji je ranije ovaj saobraćajni prekršaj označio kao napad na njega i njegovu pratnju.

Nešić je u srijedu, 21. augusta, u zvaničnom saopćenju državnog Ministarstva ustvrdio da se tokom dana dogodio "ozbiljan incident u kojem je vozilo, u kojem se nalazio ministar Nenad Nešić, bilo meta napada u kojem je sudjelovao drugi automobil".

Kako su naveli iz Ministarstva sigurnosti BiH, nepoznati vozač presjekao je putanju kretanja vozila ministra, "uprkos jasnim upozorenjima i naređenjima ovlaštenih lica".

"Vozač automobila zalijetao se prema vozilima u kojima se nalazio ministar Nešić i njegovo osiguranje, izlažući sve sudionike u saobraćaju velikom riziku. Nakon što je napadač spriječen u prvom pokušaju on je iz trake suprotnog smjera pokušao da zaustavi vozila ministra Nešića i njegovog osiguranja", saopćili su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u saopćenju je navelo da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo utvrdilo kako nema elemenata krivičnog djela u tom incidentu "u kojem je Sarajlija preticao Nešićevo službeno vozilo".

Iz MUP-a KS saopćeno je da su u 11:45 sati policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji inače osiguravaju zvaničnike i diplomate, pozvali policijske službenike Policijske uprave Centar Sarajevo, nakon što su na raskrsnici ulica Zagrebačka - Vrbanja, zadržali vozača i vozilo Range Rover kojim je upravljao. Vozača K. H. (47) iz Sarajeva zbog ometanja pratnje štićene ličnosti.

"O ovom događaju je upoznata dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koja se izjasnila da nema elemenata krivičnog djela", navedeno je.

XS
SM
MD
LG