Dostupni linkovi

Vladajuća koalicija u Nemačkoj postigla dogovor o budžetu posle krize u pregovorima


Lideri stranaka u nemačkoj vladajućoj koaliciji Kristian Lindner, Analena Barbok i OLaf Šolc, 14. jun 2023.
Lideri stranaka u nemačkoj vladajućoj koaliciji Kristian Lindner, Analena Barbok i OLaf Šolc, 14. jun 2023.

Tri stranke u nemačkoj vladajućoj koaliciji postigle su u petak sporazum o budžetu za 2025. posle nedelja teških pregovora koji su vladu kancelara Olafa Šolca (Scholz) doveli na ivicu kolapsa.

Šolcove socijaldemokrate (SPD) s levog centra i njihovi partneri, Zeleni i liberalna Partija slobodnih demokrata (FDP), postigli su dogovor posle poslednje runde cenkanja koja je počela u četvrtak, rekao je izvor blizak koaliciji.

Vlada se suočavala s unutrašnjim sukobima otkako je preuzela dužnost 2021. godine, a analitičari su strahovali da je budžetska kriza, u kojoj su se pristalice štednje sukobile sa onima koji žele više potrošnje, mogla biti poslednja kap.

Među poslanicima koalicije osetilo se olakšanje što je koalicija prebrodila krizu.

"Mislim da bi bilo potpuno neodgovorno s obzirom na svetsku situaciju da se vlada sada raspala“, rekao je Anton Hofrajter (Hofreiter), poslanik Zelene stranke i predsednik odbora za evropska pitanja nemačkog parlamenta.

Nemačka ima "veliku odgovornost" prema Evropi, dodao je on.

Pritisak da se postigne dogovor i izbegne kolaps koalicije pojačan je pošto su vladajuće stranke pretrpele udarac na izborima za Evropski parlament prošlog meseca, dok je krajnje desničarska stranka AfD ostvarila rekordan rezultat.

Centralno pitanje u budžetskom sporu bili su zahtevi ministra finansija Kristijana Lindnera (Christian), fiskalnog jastreba iz FDP-a, za blizu 30 milijardi evra uštede, što su odbili Zeleni i SPD.

Posebno sporan je bio Lindnerov poziv da se uštedi na socijalnim izdvajanjima.

Lindner je verovao da su te isplate preskupe i da nisu pružile dovoljan podsticaj da se ljudi vrate na posao.

SPD je bio nezadovoljan njegovim stavom, jer je poboljšanje socijalnih davanja bilo ključno za partijsku izbornu kampanju 2021. dok je pokušavala da povrati podršku birača s nižim primanjima.

Detalji dogovora sklopljenog u petak nisu odmah objavljeni, ali su rekli da je uključivao sporazum da se osigura da se zadrži ustavom zagarantovana "dužnička kočnica ", samonametnuta granica zaduživanja.

Dužnička kočnica postala je ključna tačka u razgovorima. Ona je bila suspendovan na nekoliko godina tokom pandemije koronavirusa i energetskog šoka izazvanog ratom u Ukrajini, ali je Lindner želeo da se ponovo uspostavi.

Debata o pravilima zaduživanja postala je žešća pošto je najviši sud zemlje u novembru presudio da ih je koalicija prekršila.

Ustavni sud u Karlsrueu utvrdio je da je vlada prekršila pravilo pokušavajući da prebaci novac oko posebnih fondova van glavnog budžeta.

Odluka suda dovela je do većih ograničenja potrošnje u budžetu za 2025. i podstakla pozive da se pravila povuku ili olabave kako bi se izvršila visokoprioritetna ulaganja u oružane snage suočene s rastućom pretnjom od Rusije, kao i dekarbonizacija.

Međutim, Lindner je na kraju pobedio u sporu oko dužnička kočnica.

Nemački mediji su takođe izvestili da je ministarstvo odbrane dobilo daleko manje povećanje budžeta nego što je tražilo, uprkos planovima vlade da modernizuje vojsku posle ruske invazije na Ukrajinu.

Budžetski sporazum je sklopljen u sumornoj ekonomskoj pozadini, pošto je rast Nemačke stagnirao zbog visoke inflacije i usporavanja proizvodnje.

Vlada je prvobitno planirala da budžet za narednu godinu odobri u sredu, ali sada je veća verovatnoća da će dobiti potpuno ministarsko odobrenje 17. jula nakon što se izglade detalji.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG