Dostupni linkovi

Nemačka istražuje moguću sabotažu vodosnabdevanja u vojnoj bazi


Vojno obeležje Nemačke, ilustrativna fotografija
Vojno obeležje Nemačke, ilustrativna fotografija

Nemačka vojna baza bila je zatvorena na nekoliko sati 14. avgusta, pošto su vlasti istraživale moguću sabotažu, manje od 24 sata nakon što je u vazdušna bazi NATO u toj zemlji bio zabeležen pokušaj upada, saopštili su zvaničnici.

Baza Bundesvera u Keln-Vanu zatvorena je zbog "sumnje na pokušaj upada i sumnje na sabotažu", rekao je portparol ministarstva odbrane pukovnik Arne Kolac novinarima u Berlinu.

Otkrivena je rupa u ogradi u blizini skladišta vode za piće, saopštila je teritorijalna komanda vojske na društvenoj mreži X.

Počinioci nisu pronađeni, a voda na lokalitetu se proverava iz predostrožnosti. Baza je ponovo otvorena kasnije tokom dana, dodaje se.

List "Špigl" objavio je da je vojnicima i civilima u bazi Bundesvera savetovano da ne piju vodu iz česme zbog zabrinutosti da bi vodosnabdevanje "moglo biti kontaminirano".

U bazi Keln-Van, koja se nalazi u blizini aerodroma Keln-Bon na zapadu zemlje, nalazi se nekoliko vojnih i civilnih objekata nemačkih oružanih snaga, kao i avioni koje koriste kancelar Olaf Šolc i njegovi ministri za putovanja u vladi.

Baza je takođe važno čvorište za vojnu podršku Ukrajini. Ukrajinski vojnici odatle redovno lete kući, preko Poljske, nakon obuke u Nemačkoj, dodao je "Špigl".

Pojačano obezbeđenje

U međuvremenu, baza NATO u gradu Gajlenkirhenu na zapadu Nemačke suočila se sa pokušajem upada 13. avgusta uveče, navodi se u saopštenju vojne alijanse.

Jedna osoba je pokušala da uđe u bazu, ali je zaustavljena i oterana, rekao je portparol, dodajući da je nakon toga obavljeno "rutinsko" čišćenje lokacije i ljudi tamo. Policija istražuje incident.

Nakon zatvaranja baze Keln-Van, na toj lokaciji NATO je takođe povećan nivo bezbednosti, a sprovedene su rutinske provere snabdevanja vodom, ali je saopšteno da nema zabrinutosti za bezbednost vodosnabdevanja.

Baza nije zatvorena i nastavila je da radi punim kapacitetom, rekao je portparol.
Vazduhoplovna baza je dom NATO izviđačkih aviona AVACS.

Markus Faber, nemački poslanik iz liberalne stranke FDP i predsednik parlamentarnog odbora za odbranu, rekao je za list Bild da se, s obzirom da su se dva incidenta dogodila blizu, "može pretpostaviti da neprijateljski akter želi da pokaže svoje sabotažne veštine“.

Nemačka, ključni saveznik Kijeva, bila je u stanju pripravnosti zbog sabotaže i napada na vojne objekte u zemlji nakon invazije Moskve na Ukrajinu 2022.

Istražitelji su u aprilu uhapsili dvojicu nemačko-ruskih muškaraca pod sumnjom da su špijunirali za Rusiju i planirali napade u Nemačkoj, uključujući objekte američke vojske, s ciljem da podriju vojnu podršku Ukrajini.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG