Dostupni linkovi

Scholz pozvao Izrael da postigne dogovor o oslobađanju talaca i primirju


Nemački kancelar Olaf Šolc, 1. avgust 2024.
Nemački kancelar Olaf Šolc, 1. avgust 2024.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) rekla je u telefonskom razgovoru izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da treba da zaključi sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca koje drži Hamas, rekao je u nedelju portparol nemačke vlade.

Šolc je u razgovoru rekao da su ostvareni mnogi vojni ciljevi u borbi protiv palestinske grupe Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, dok su civilne žrtve i ljudska patnja u Pojasu Gaze ogromne, navodi se u saopštenju nemačke vlade.

"Okončanje rata u Gazi bio bi odlučujući korak ka regionalnoj deeskalaciji", rekao je portparol nemačke vlade Volfgang Bihner (Wolfgang Buechner).

Šolc je u razgovoru izrazio zabrinutost zbog opasnosti od regionalnog rata na Bliskom istoku i stavio do znanja da nemačka vlada oštro osuđuje pretnje iz Irana, Hezbolaha u Libanu i drugih protiv bezbednosti Izraela i njegovih građana, rekao je Bihner.

Kancelar je istakao je potrebu da se prekine "razorna spirala osvetničkog nasilja, da se smanje tenzije i da se konstruktivno radi na deeskalaciji".

Zabrinutost zbog šireg sukobu na Bliskom istoku je porasla pošto je u Iranu ubijen vođa Hamasa Ismail Hanije, u napadu za koji se sumnjiči Izrael.

Iran i njegove savezničke snage u regionu saopštile su da planiraju uzvratne udare na Izrael posle ubistva vođe Hamasa, ali i jednog od lidera Hezbolaha u Libanu.

Izvori: Reuters, dpa
XS
SM
MD
LG