Dostupni linkovi

Za šest godina komunalno u Kragujevcu greškom naplatilo milione evra


Građani ispred uplatnih mesta Javnog stambenog preduzeća Kragujevac čekaju da izmire račune za komunalne usluge i da potpišu sporazum o nadoknadi nezakonito naplaćenih sredstava.
Građani ispred uplatnih mesta Javnog stambenog preduzeća Kragujevac čekaju da izmire račune za komunalne usluge i da potpišu sporazum o nadoknadi nezakonito naplaćenih sredstava.

Kada je Javno stambeno preduzeće Kragujevac priznalo da je čitavih šest godina građanima nezakonito fakturisalo 49 dinara (0,42 evra) mesečno „na ime nadoknade za vođenje matične evidencije“, i pozvalo ih da potpišu sporazum o obeštećenju, izgledalo je da će problem biti rešen mirnim putem u okviru preduzeća.

Međutim, priznanje krivice i obećanje da će šteta biti nadoknađena nisu zadovoljili deo građana koji su, uprkos lokalpatriotskih apela, odlučili da svoja potraživanja naplate sudskim putem.

Ispostavilo se da bi nezakonito „vođenje matične evidencije“ moglo koštati preduzeće, čiji je osnivač grad Kragujevac, i šest puta više od planiranih milion evra.

Javno stambeno preduzeće (JSP) Kragujevac, koje naplaćuje građanima komunalne usluge u tom gradu na oko 150 kilometara od Beograda, naplaćivalo je i nadokadu za vođenje matične evidencije od 65.000 građana, koji račune za komunalne usluge plaćaju po sistemu objedinjene naplate.

Naknada za vođenje matične evidencije obuhvatala je usluge među kojima su provizija na naplatnim mestima, izdavanje potvrda i kartica.

Direktorka JSP Kragujevac Snežana Ćirković rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je, „nakon uočene nenamerne greške na obračunu“ sporna stavka za naplatu ukinuta i da je doneta odluka da se građanima nadoknadi šteta.

„Ja zaista mislim da greška nije bila namerna i da je plod neznanja i pogrešnog tumačenja propisa. Mislim da je sada najvažnije da građani budu obeštećeni“, rekla je Ćirković.

Navela je da će biti isplaćen celokupan dug i da je, po tom osnovu, novac već prebačen na račune skoro dve hiljade građana, koji su prvi potpisali sporazum.

Potpisivanjem sporazuma građani su postali saglasni da im se iz budžeta grada izvrši povraćaj iznosa plaćenog po ovom osnovu.

„Pojedinačni iznos za naplatu je 1.764 dinara, što sa zaračunatom kamatom iznosi nešto više od 2.000 dinara“, rekla je direktorka JSP Ćirković i zahvalila se građanima koji su se odlučili na sporazumno namirenje svojih potraživanja.

Građani podeljeni između tužbe i sporazuma

Ćirković je istakla da je u proteklih mesec i po dana, sporazume potpisalo više od 8.500 građana, i dodala da je na adresu JSP stiglo i preko 1.000 tužbi građana koji su se odlučili za naplatu sudskim putem.

„Tužbe i dalje pristižu u JSP, ali je broj građana koji potpisuju sporazume neuporedivo veći. Mi smo na svim naplatnim mestima obezbedili šaltere za potpisivanje sporazuma, a za starije sugrađane koji ne mogu da dođu do naših šaltera obezbedili smo dostavu sporazuma na potpisivanje na kućnu adresu“, rekla je Ćirković.

Direktorka JSP je ocenila da je „ovo vrlo specifična situacija“ i da je za njeno prevazilaženje bila neophodna finansijska pomoć Grada, ali nije precizirala koliko će novca iz gradske kase biti potrošeno za isplatu štete.

Obeštećenje neće biti jeftino

Ni zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilović nije mogao da kaže koliki će biti konačan račun koji će grad morati da plati, navodeći da će to najviše zavisiti od broja potpisanih sporazuma i broja tužbi koje građani podnesu protiv JSP.

„To svakako neće biti jeftino i pretpostavljam da će biti oko 100 miliona dinara“, rekao je Momčilović.

On je u izjavi za RSE naveo da su sredstva za obeštećenje građana obezbeđena i da je grad u te svrhe već izdvojio deo sredstava koja su u vidu subvencije prebačena na račun JSP.

„Što se finansija tiče, Grad nema apsolutno nikakvih potreba da se dodatno zadužuje kod poslovnih banaka ili na neki drugi način. Sredstva za ove potrebe su opredeljena i svi građani će biti obeštećeni preko subvencija koje ćemo dati JSP. Već smo izdvojili 40 miliona dinara za isplatu prve grupe građana koji su potpisali sporazum“, rekao je Momčilović.

U proteklih mesec i po dana, sporazume potpisalo više od 8.500 građana, a na adresu JSP stiglo i preko 1.000 tužbi građana koji su se odlučili za naplatu sudskim putem
U proteklih mesec i po dana, sporazume potpisalo više od 8.500 građana, a na adresu JSP stiglo i preko 1.000 tužbi građana koji su se odlučili za naplatu sudskim putem

Pravobranilac protiv advokata

U međuvremenu podnošenjem prijave advokatskim komorama Srbije i Kragujevca protiv neimenovanih advokata koji su, navodno, pozivali građane da podnose tužbe protiv JSP, gradski pravobranilac Branko Petronijević je otvorio novu dimenziju u ovom komplikovanom slučaju.

„Žalili smo se na kršenje člana 24. Zakona o advokaturi i člana 17. Kodeksa etike Advokatske komore koji praktično ne dozvoljavaju advokatima da se reklamiraju, a pojedini od njih su obilazili građane i nudili im svoje usluge“, izjavio je za RSE gradski pravobranilac Kragujevca.

On je naglasio da građani po zakonu imaju pravo da se odluče da li će sa JSP Kragujevac sklopiti sporazum za povraćaj uplaćenih sredstava ili će svoja potraživanja naplatiti sudskim putem, ali da advokati ne smeju da ih pozivaju i da im nude besplatne usluge za to.

„Grad Kragujevac je priznao grešku i izrazio spremnost da dobrovoljno isplati dugovanja u skladu sa tužbama koje su podnosili advokati u protekle tri godine. Ne razumem zbog čega su potrebne tužbe, jer je iznos koji treba da se isplati svakom obvezniku 1.764 dinara, a advokati će inkasirati 13.500“, rekao je Petronijević.

Ni on nije precizirao koliki je iznos koji će biti vraćen građanima, ali je naveo da bi račun za isplatu duga, ukoliko bi svi oštećeni svoja potraživanja tražili sudskim putem, umesto milion evra, mogao biti i šest puta veći.

Objašnjavajući zbog čega je uvedena naknada za vođenje matične evidencije, Petronijević je rekao da je 2014. godine, nakon prijema 57 radnika drugog javnog preduzeća - JP Niskogradnja u JSP „stvorena potreba da se to na neki način pokrije“.

„Činjenica je da su to akti koji su tada donošeni da bi se pokrili troškovi zaposlenih, koji su preuzeti iz drugog javnog preduzeća. Zbog toga je ovaj problem bezazleniji nego što izgleda, jer je on prezentovan kao da su građani opljačkani“, rekao je gradski pravobranilac.

Prema njegovim navodima, Nadzorni odbor JSP se obratio tadašnjem Gradskom veću sa zahtevom da se građanima naplaćuje štampanje računa, što im je i odobreno, da bi kasnije, doneta nova odluka u kojoj je ta stavka na zajedničkom računu preformulisana u naknadu za vođenje matične evidencije.

NOPS: Upozorili smo na vreme

Petronijević tvrdi da je na osnovu dokumentacije to učinjeno nakon sugestije iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Potpredsednik NOPS, Zoran Nikolić rekao je za RSE da su oni regaovali na najavu JSP da će početi da naplaćuje štampanje i dostavu računa potrošačima.

„Tada smo, na osnovu odredbi Zakona o zaštiti potrošača, reagovali preventivno i rekli im da je to što oni hoće da urade apsolutno zabranjeno. Nekoliko meseci kasnije su uveli naplatu vođenja matične evidencije potrošača koju su pronašli u sporazumu o formiranju sistema objednjene naplate, ali nije bilo naše da mi dalje procenjujemo da li je to zakonito ili nije, jer javna preduzeća imaju svoje organe upravljanja“, rekao je Nikolić.

Sudeći po broju potrošača koji su već podneli tužbe, a takvih je prema nezvaničnim informacijama između 1.000 i 2.000, naplata preko suda je povoljnija opcija.

Znali da rade nezakonito

Nikola Živulović, jedan od advokata koji zastupa oštećene korisnike, kaže za RSE da su profesionalni upravnici zgrada okupljeni oko Udruženja stanara još 2015. godine upozoravali Javno stambeno preduzeće i Gradsko veće da je naplata naknade za vođenje matične evidencije nezakonita, ali da na tim adresama nije bilo sluha za njihove predloge da se naknada ukine.

„Oni su znali da naplaćuju nešto nezakonito, radili su to sve vreme, skretana im je pažnja, ali nisu hteli da prekinu naplatu“, rekao je Živulović.

On je istakao da je direktorka JSP, Snežana Ćirković, protiv njega podnela disciplinsku prijavu Advokatskoj komori zbog toga što zastupa građane koji tuže JSP i Grad Kragujevac, a sličnu prijavu Advokatskoj komori Kragujevca uputio je i gradski pravobranilac protiv neimenovanih advokata zbog navodnog reklamiranja i pozivanja građana da podnose tužbe za naplatu.

„Napad na mene i na advokaturu je pritisak da ne zastupamo svoje klijente. S druge strane, oni u potpunosti izbegavaju svoju odgovornost“, rekao je Živulović.

On je ocenio i da se na taj način skreće pažnja sa pitanja lične odgovornosti.

„Zato postavljam pitanje: zbog čega sada targetiraju advokaturu i zbog čega niko od njih ne odgovara? Gospodin Petronijević, gradski pravobranilac i gospođa Ćirković, direktorka JSP bi sami trebalo da podnesu ostavke na funkcije, a ukoliko to ne učine, Gradsko veće bi trebalo da ih smeni, jer je njihova lična odgovornost najveća“, rekao je Živulović.

Grad se zahvaljuje građanima na razumevanju

U međuvremenu, Javno stambeno preduzeće Kragujevca pozvalo je građane da u prostorijama tog preduzeća sklope Sporazum čijim potpisivanjem će se izvršiti povraćaj novca.

Kako se navodi na sajtu Grada, tim pozivom se „transparentno pruža mogućnost građanima da se na miran i veoma jednostavan način reguliše pitanje povraćaja utrošenih sredstava na ime naknade za vođenje matične evidencije“.

U objavi se takođe zahvaljuje na razumevanju i ističe da će JSP u narednom periodu naporno raditi da se prava i interesi svih građana pravilno ostvaruju i poštuju.

XS
SM
MD
LG