Dostupni linkovi

Aktivisti 'Ne damo Jadar' u Srbiji pušteni nakon privođenja


Protest u Loznici, u zapadnoj Srbiji, zbog provođenja ekoloških aktivista u tom mestu, 7. jul 2024.
Protest u Loznici, u zapadnoj Srbiji, zbog provođenja ekoloških aktivista u tom mestu, 7. jul 2024.

Aktivisti ekološkog udruženja "Ne damo Jadar", među kojima su bili Nebojša Petković i Zlatko Kokanović, koji su privedeni zbog blokade pruge Loznica - Zvornik, pušteni su 7. jula uveče posle višečasovnog zadržavanja u policiji u Loznici, rekao je Kokanović za Radio Slobodna Evropa.

Oni su zajedno sa većom grupom građana blokirali prugu Loznica - Zvornik u zapadnoj Srbiji u znak protesta zbog mogućeg usvajanja inicijative kompanije Rio Tinto kojom se omogućuje izgradnja rudnika u tom delu zemlje.

Jedan od privedenih Zlatko Kokanović rekao je RSE da je dvočasovna blokada pruge bila prijavljena policijskoj upravi u Loznici.

"Ja i Nebojša Petković privedeni smo zbog toga što smo navodno napali službeno lice prilikom vršenja dužnosti, što nije tačno i što se može proveriti na snimku. Ostali su privedeni zbog navodnog ometanja službenog lica na dužnosti", kazao je Kokanović za RSE.

On je demantovao saopštenje policije u kojem je navedeno da je tom prilikom povređeno osam policajaca.

"Mi smo planirali da ovo blokadom opomenemo vlast da smo spremni da branimo Jadar po svaku cenu, ali je očigledno da vlastima to ne odgovara", rekao je on.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je 7. jula da će protiv Kokanovića biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio "krivična dela ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvima i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti".

Najavljeno je da će protiv njega biti podneta i prekršajna prijava zbog "nepropisnog parkiranja i nepostupanja po naređenju ovlašćenog službenog lica"

Policija je, kako je saopšteno, podnela krivičnu prijavu i protiv Nebojše Petkovića "zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti".

Oni se, prema saopštenju policije, sumnjiče da su sa oko pedeset pristalica pokreta "Ne damo Jadar" i jednim vozilom blokirali prugu Loznica - Mali Zvornik.

"Na više upozorenja i naređenje policije da oslobode prugu i pomere vozilo, oni su se oglušili, nakon čega ih je policija potisnula sa pruge. Tom prilikom okupljeni su fizički nasrnuli na policijske službenike", navodi se u saopštenju policije.

Prema navodima MUP-a, osam policijskih službenika zadobilo je povrede u vidu ogrebotina i krvnih podliva.

Protiv pet osoba će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, piše u saopštenju policije.

Protesti pokreta "Ne damo Jadar" nastavljeni su nakon novih najava vlasti u Srbiji da će odobriti iskopavanje rude jadarit u zapadnoj Srbiji, ključne za proizvodnju baterija za električna vozila, uprkos ranijim porukama da se od projekta odustalo.

Vlada Srbije je 2022. godine, posle masovnih ekoloških protesta, saopštila da obustavlja projekat kompanije Rio Tinto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u junu 2024. ipak nagovestio mogućnost nastavka projekta navodeći da će se o dozvoli rudarenja voditi politički i ekspertski dijalog.

Nakon toga, ekološke organizacije su 28. juna u Loznici na zapadu Srbije, gde međunarodna kompanija Rio Tinto planira izgradnju rudnika, organizovale protest.

Pokret "Ne damo Jadar" predao je 1. jula Vladi Srbije zahtev kojim se traži zakonska zabrana geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

XS
SM
MD
LG