Dostupni linkovi

Navaljni smješten u samicu nakon izlaska iz karantina u zatvoru


Aleksej Navaljni na ekranu putem video veze iz zatvora IK-2 u Pokrovu prije sudskog ročišta za razmatranje žalbe na njegovu zatvorsku kaznu, u Moskvi, 17. maja 2022. godine
Aleksej Navaljni na ekranu putem video veze iz zatvora IK-2 u Pokrovu prije sudskog ročišta za razmatranje žalbe na njegovu zatvorsku kaznu, u Moskvi, 17. maja 2022. godine

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni objavio je da je odmah smješten u kaznenu samicu nakon što je završio karantin u takozvanom zatvoru Polarni vuk u ruskom arktičkom području gdje je prebačen prošlog mjeseca.

U nizu poruka na mreži X Navaljni je 9. januara naveo da je zatvorski čuvar presudio da se "osuđenik Navaljni odbio predstaviti prema pravilima, nije odgovorio na odgojni rad i nije za sebe izvukao odgovarajuće zaključke" i stoga mora provesti sedam dana u samici.

Navaljni je dodao da za razliku od redovne ćelije, gdje je zatvorenicima dopuštena šetnja izvan ćelije u popodnevnim satima kada je vani malo toplije, u kaznenoj ćeliji takve šetnje su u 6.30 sati u području svijeta u kojem temperature mogu pasti do minus 45 stepeni Celzijusa ili niže.

"Već sam sebi obećao da ću pokušati ići u šetnju bez obzira kakvo je vrijeme", rekao je Navaljni u ironičnoj seriji od osam objava, dodajući da su mjesta za šetnju nalik ćelijama "11 koraka od zida i 3 stepenice do zida" s otvorenim nebom prekrivenim metalnim rešetkama iznad.

"Ovdje nikad nije bilo hladnije od -32 stupnja Celzijusa (-25 stupnjeva Fahrenheita). Čak i na toj temperaturi možete hodati više od pola sata, ali samo ako imate vremena da vam izrastu novi nos, uši i prsti", Navaljni se našalio, uspoređujući se s likom Leonarda DiCaprija u filmu Povratnik, koji se spasio od smrzavanja na hladnoći puzeći unutar lešine mrtvog konja.

"Ovdje vam treba slon. Vrući ili čak pečeni slon. Ako svježe pečenom slonu razrežete trbuh i uvučete se unutra, možete se neko vrijeme ugrijati. Ali gdje ću uzeti vrućeg, pečenog slona [ovdje], posebno u 6.30 ujutro? Dakle, nastaviću se smrzavati", zaključuje Navaljni u svom sarkastičnom nizu poruka.

Navaljni je u decembru prošle godine prevezen u zloglasni i udaljeni zatvor, formalno poznat kao IK-3, nazvan Polarni vuk. Na oko 2.000 kilometara sjeveroistočno od Moskve, u zatvoru se nalazi oko 1050 najnepopravljivijih zatvorenika Rusije.

Aktivisti za ljudska prava kažu da se u zatvoru drže serijske ubojice, silovatelji, pedofili, povratnici u zločinu i drugi koji su osuđeni za najteža krivična djela i služe kaznu od 20 ili više godina.

U nekim slučajevima, poput Navaljnog, vlada tamo šalje i osuđenike za koje se mnogi smatraju političkim zatvorenicima. Platon Lebedev, bivši poslovni partner Mihaila Hodorkovskog koji je osuđen za utaju poreza i druge optužbe tokom raspada naftnog diva Jukos, proveo je oko dvije godine u IK-3 sredinom 2000-ih godina.

Zatvor je osnovan 1961. u bivšem logoru mreže Gulag koji je napravio diktator Josef Staljin. Naselje Harp, s oko 5.000 ljudi, uglavnom pruža smještaj i usluge za zatvorske radnike i administratore.

Navaljni je u avgustu 2023. osuđen na 19 godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam, povrh prethodnih kazni za prevaru. Kaže da su optužbe politički motivisane, a organizacije za ljudska prava prepoznale su ga kao političkog zatvorenika.

Predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je nedavno najavio da će se kandidovati za ponovni izbor u martu. Očekuje se da će Putin lako pobijediti na izborima usred stalnog guranja protivnika i pritiska na opoziciju i civilno društvo, a koji se intenzivirao nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Navaljni je 2020. godine preživio trovanje nervnim otrovom tipa Novičok za koje kaže da ga je naredio Putin. Kremlj negira bilo kakvu ulogu u trovanju Navaljnog.

XS
SM
MD
LG