Dostupni linkovi

Udovica Navaljnog kaže da je on trebao biti pušten i razmijenjen


Julija Navaljnaja, udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog
Julija Navaljnaja, udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni umro je pod misterioznim okolnostima u zabačenom arktičkom zatvoru u februaru.

Julija Navaljnaja, udovica ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, kaže da je njen pokojni muž trebalo da bude među onima koji su pušteni iz ruskih zatvora prošle nedelje u velikoj razmjeni zatvorenika između Moskve i Zapada.

U video izjavi objavljenoj na YouTube-u 8. avgusta, Navaljnaja je rekla da su ona i Navaljnijevi saradnici rekli ubrzo nakon Navaljnijeve smrti da je razmjena zatvorenika bila u završnoj fazi prije nego što je umro u udaljenom arktičkom zatvoru u februaru, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Moj muž Aleksej Navaljni je takođe trebalo da bude u avionu koji je prvo doletio u Ankaru, a zatim u Keln. O tome smo pričali prije pola godine, odmah nakon što je ubijen u kažnjeničkoj koloniji u Harpu. Trebalo je da bude razmijenjen za ubicu FSB [Vadima] Krasikova, koji je služio doživotnu kaznu u Njemačkoj", rekla je Navaljnaja.

"Samo pomisao da bi Navaljni mogao da bude na slobodi djelovala je zastrašujuće za [predsednika Vladimira] Putina, i zato ga je ubio", rekla je Navaljnaja, dodajući da je, ipak, veoma srećna što je prošle nedelje vidjela mnoge nepravedno zatvorene ljude oslobođene.

"Prošlo je mnogo vremena od kada sam osjećala takvo olakšanje i sreću, ali sam istovremeno osjećala gorčinu", rekla je Navaljnaja.

Ona je napomenula da mnogi drugi Putinovi kritičari ostaju u ruskim zatvorima, uključujući Alekseja Gorinova; Daniela Holodnija; advokati Navaljnog Vadim Kobzev, Igor Sergunin, Antonina Favorskaja i Aleksej Lipcer; sociolog Boris Kagarlicki; kopredsjedavajući pokreta Golos (Glas) Grigorij Melkonjanc; i drugi politički zatvorenici.

Iz zatvora zatvora u Rusiji i Belorusiji 1. Avgusta pupteno je 16 ljudi, uključujući troje američkih državljana, Alsu Kurmaševu, Evana Gerškovića i Pola Vilana, u zamjenu za osam Rusa, uključujući Krasikova.

Krasikov je osuđen u Njemačkoj 2021. i osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva bivšeg čečenskog separatiste u berlinskom parku dvije godine ranije.

U martu, ubrzo nakon što je obezbijedio novi šestogodišnji mandat, Putin je rekao da je pristao da razmijeni Navaljnog pod uslovom da se ne vraća u Rusiju.

XS
SM
MD
LG