Dostupni linkovi

Stoltenberg i Orban: Mađarska neće blokirati podršku NATO-a Ukrajini


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i mađarski premijer Viktor Orbán na sastanku u Budimpešti, 12. jun 2024.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i mađarski premijer Viktor Orbán na sastanku u Budimpešti, 12. jun 2024.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i mađarski premijer Viktor Orban saglasili su se u sredu u Budimpešti da ta zemlja "neće blokirati" Alijansu da više pomogne Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, ali i da ne doprinosi sredstvima i vojnicima u tim naporima.

"Ono što smo se premijer i ja danas dogovorili jeste da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o obećanju finansijske podrške Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordinaciji podrške Ukrajini", rekao je Stoltenberg novinarima.

Orban je rekao da Mađarska neće blokirati odluke u NATO o pružanju podrške Ukrajini, dodajući da je Mađarska odana i posvećena članica NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da mađarska sredstva i osoblje neće biti korišćeni za podršku Ukrajine.

Stoltenberg se sastao s Orbanom dok nastoji da dobije podršku uoči samita u Vašingtonu sledećeg meseca da alijansa poveća svoju ulogu u pomaganju ukrajinskoj vojsci u ratu protiv ruskih invazionih snaga.

Očekuje se da će se na samitu u Vašingtonu sledećeg meseca američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i drugi lideri članica NATO-a dogovoriti o novom sistemu za pružanje predvidljivije i dugoročnije pomoći u oblasti bezbednosti i vojne obuke Ukrajini.

"Mađarska neće učestvovati u tim naporima NATO-a i ja prihvatam tu poziciju", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da su on i Orban "dogovorili modalitete za neučestvovanje Mađarske u podršci NATO-a Ukrajini".

"U isto vreme, premijer me je uverio da se Mađarska neće protiviti ovim naporima, omogućavajući drugim saveznicima da krenu napred, i potvrdio je da će Mađarska nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema NATO-u u potpunosti", dodao je Stoltenberg.

Orban, verovatno najbliži saveznik Moskve u EU, uzdržan je u pogledu umešanosti NATO-a u sukob i predložio je novu definiciju pozicije Budimpešte kako bi sprečio učešće mađarskih snaga u operacijama van teritorije članica NATO-a.

Izvori: AFP, Reuters, AP
XS
SM
MD
LG