Dostupni linkovi

Čelnici zemalja NATO-a na samitu u Washingtonu obećali još pomoći Ukrajini


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (lijevo) i američki predsjednik Joe Biden u Washingtonu, SAD, 9. jula 2024.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (lijevo) i američki predsjednik Joe Biden u Washingtonu, SAD, 9. jula 2024.

Šefovi zemalja članica NATO-a okupili su se u srijedu u Washingtonu na zasjedanju samita dok nastoje pojačati podršku Alijanse Ukrajini i unaprijediti vlastite napore za odbranu i odvraćanje.

U zajedničkom saopćenju u koje je Reuters imao uvid navodi se da se saveznici obavezuju na podršku Ukrajini na "putu ka integraciji bez povratka", kao i da pozivaju Kinu da prestane podržavati Rusiju u ratu protiv Kijeva.

Zemlje NATO-a, kako se navodi, planiraju Ukrajini dati najmanje 40 milijardi eura u narednih godinu dana i napraviti mehanizam za koordinaciju dostavljanja vojne opreme i obuke za vojnike.

Također, saveznici se obavezuju da podrže Ukrajinu na putu ka euroatlantskim integracijama koje podrazumijevaju i članstvo u NATO-u, a pozivnica za pridruženje Kijevu bit će poslana kada se članice o tome usuglase i kada se steknu uvjeti.

Saveznici NATO-a voljni su održavati kanale komunikacije s Moskvom kako bi ublažili rizike i spriječili eskalaciju, piše Glas Amerike (VOA).

U saopćenju se ističe i važnost Indo-Pacifika gdje situacija može utjecati na euroatlantsku sigurnost.

Saveznice su zabrinute zbog akcija Kine u svemiru i pozivaju Peking da se uključi u razgovore o strateškom smanjenju rizika.

Razgovori o pomoći Ukrajini traju mjesecima na nižim razinama, uključujući i sastanak ministara vanjskih poslova država NATO-a ranije ove godine, ali sada je na liderima da osiguraju konačne sporazume.

S obzirom na to da se NATO suočava s nečim što je možda najveći test u njegovoj 75-godišnjoj historiji, američki predsjednik Joe Biden je u utorak, u govoru na otvaranju samita, iznio snažan argument za mir kroz snagu.

"Dobro je što smo jači nego ikad", rekao je Biden, govoreći na početku trodnevnog samita. "Zato što ovaj trenutak historije zahtijeva našu zajedničku snagu."

"Autokrate žele srušiti globalni poredak, koji se, uglavnom, [održao] skoro 80 godina i nastavlja dalje. Terorističke grupe nastavljaju smišljati podle planove, da izazovu kaos, zločine i patnju. U Europi, Putinov agresivni rat protiv Ukrajine se nastavlja", ocijenio je Biden.

"A Putin ne želi ništa manje od potpunog podčinjavanja Ukrajine, okončati ukrajinsku demokraciju, uništiti ukrajinsku kulturu i izbrisati Ukrajinu sa mape. I znamo da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini. Ali, nemojte pogriješiti: Ukrajina može i zaustavit će Putina", rekao je Biden.

Ta rečenica je izazvala buran aplauz grupe lidera od kojih se očekuje finalizacija plana za uvođenje onoga što su sada pojedinačni nacionalni napori za pomoć ukrajinskoj vojsci u program koji će koordinirati NATO za opskrbu ukrajinskih snaga.

'Jači nego ikad': Biden na samitu NATO-a najavio novu podršku Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

U utorak su Biden i drugi lideri NATO-a najavili da će Ukrajini poslati pet dodatnih sistema protuzračne odbrane.

Bidenov argument za jačanje odbrane potkrijepili su u utorak drugi članovi njegove administracije, a njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost razgovarao je s rukovodiocima odbrambene industrije i pozvao se na stari argument koji je bio i rimska poslovica: Ako želite mir, pripremite se za rat.

Povećanje proizvodnje i popunjavanje zaliha oružja i municije bili su u fokusu saveznika NATO-a jer nastoje podržati ukrajinsku vojsku i osigurati da Alijansa ima ono što joj je potrebno za vlastitu odbranu.

XS
SM
MD
LG